Ieder jaar op 26 september vindt de Internationale Dag van de Anticonceptie plaats. Het doel van die Dag is volgens de organisator dat 'iedere zwangerschap gewenst moet zijn'. Misschien is dat voorlopig nog wensdenken, maar er zijn zoveel vormen van anticonceptie beschikbaar dat dat doel met voldoende beschikbaarheid en educatie wat dichterbij komt.
Op de Dag van de Anticonceptie worden voornamelijk voorlichtingscampagnes georganiseerd over de meerwaarde van condooms, de pil of het spiraaltje, maar ook minder bekende middelen zoals het vrouwencondoom, pessaria, spermacides of implantaten. De nadruk ligt op educatie, maar ook op beschikbaarheid. Dat is voornamelijk in armere landen een probleem. Daarvoor worden dan weer voorlichtingscampagnes opgezet die zich richten op overheden, zowel landelijke als internationale.
De Dag van de Anticonceptie wordt wereldwijd gevierd door gezondheidsorganisaties. Ook de Wereld Gezondheidsorganiatie valt daaronder. Die wijst op deze Dag naar de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, waarin goede beschikbaarheid van anticonceptie er een van is.
Meer informatie over deze Dag is dan ook te vinden op de WHO-website.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Anticonceptie!
Een delier (of 'delirium') is een verwardheid die plotseling of na een lange opbouw kan ontstaan. Een delierpatiënt heeft vaak zelf niet in de gaten dat hij verward is, en dat kan voor behandelaars of mensen in de omgeving moeilijk werken.
Vanaf 2009 vindt ieder jaar op 3 oktober weer Wereld MSA-Dag plaats. MSA staat voor Meervoudig Systeem Atrofie, een niet te genezen hersenziekte waarbij bepaalde delen van je hersenen afsterven, zodat belangrijke lichaamsfuncties als balans houden of zelfs ademhalen niet meer gaan.
Begin september vieren we de Dag van de Eerste Hulp. Deze Dag is door de ultieme eerstehulporganisatie in het leven geroepen: Het Rode Kruis. Deze internationaal opererende gezondheidsorganisatie zijn degenen die altijd als eerste ter plaatse zijn bij calamiteiten.