Hier in Nederland is een boswachter vooral een veredelde parkbeheerder. Niet dat je geen werk hebt aan de aangeharkte boomperken die in ons land voor bos doorgaan, maar in veel landen zoals in Afrika zijn boswachter niet alleen essentiële ecobeheerders maar ook dierenbeschermers. Op de Internationale Dag van de Boswachter staat niet alleen het werk van deze beroepsgroep centraal, aar ook de slachtoffers die in dit stiekem-toch-best-gevaarlijke werk vallen.
De Internationale Dag van de Boswachter is een initiatief van de Internationale Federatie van Boswachters. Het doel van de Dag is tweeledig. Aan de ene kant staat het werk centraal van de ranger. Wat doet die de hele dag, en welke rol speelt hij in het bijhouden van de natuur? Maar de andere kant staan ook de slachtoffers van het werk in de spotlight. Want boswachters zijn essentieel bij het beschermen van bedreigde diersoorten of het tegenhouden van grootschalige houtkap, maar stropers en bendes verdienen daar veel geld aan en schuwen geweld helaas niet om een neushoornhoorn te bemachtigen of een hectare Amazone tot meubels te verwerken. Boswachters die aan die frontlinie van de natuurbewaking zijn gesneuveld, vermist of gewond zijn geraakt, krijgen op deze Dag de waardige erkenning die ze verdienen.
Een hele mond vol, deze typische VN-Dag. Op 5 november 2001 hebben de Verenigde Naties 6 november jaarlijks uitgeroepen tot deze Dag, waarop maatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat het milieu en de natuur zoveel mogelijk gespaard blijven tijdens oorlogen en gewapende conflicten.
Wat is groen en bijzonder mooi? Een park! Bij die schoonheid staan we op 24 mei even stil, tijdens de Dag van het Nationaal Park. Die Dag wordt in heel Europa gevierd om als één man tegen de urbanisatie te staan, of in ieder geval om er eens bij stil te staan hoe fijn het is om af en toe de vrije natuur in te kunnen.
Ieder jaar op 11 december eren wij de hoge plekken van de aarde: bergen! Want Nederland mag dan wel plat zijn, dat is de rest van de wereld zeer zeker niet.