Hier in Nederland is een boswachter vooral een veredelde parkbeheerder. Niet dat je geen werk hebt aan de aangeharkte boomperken die in ons land voor bos doorgaan, maar in veel landen zoals in Afrika zijn boswachter niet alleen essentiële ecobeheerders maar ook dierenbeschermers. Op de Internationale Dag van de Boswachter staat niet alleen het werk van deze beroepsgroep centraal, aar ook de slachtoffers die in dit stiekem-toch-best-gevaarlijke werk vallen.
De Internationale Dag van de Boswachter is een initiatief van de Internationale Federatie van Boswachters. Het doel van de Dag is tweeledig. Aan de ene kant staat het werk centraal van de ranger. Wat doet die de hele dag, en welke rol speelt hij in het bijhouden van de natuur? Maar de andere kant staan ook de slachtoffers van het werk in de spotlight. Want boswachters zijn essentieel bij het beschermen van bedreigde diersoorten of het tegenhouden van grootschalige houtkap, maar stropers en bendes verdienen daar veel geld aan en schuwen geweld helaas niet om een neushoornhoorn te bemachtigen of een hectare Amazone tot meubels te verwerken. Boswachters die aan die frontlinie van de natuurbewaking zijn gesneuveld, vermist of gewond zijn geraakt, krijgen op deze Dag de waardige erkenning die ze verdienen.
De Europese Commissie, het Europese Parlement, het Maltese voorzitterschap en het Comité van de Regio’s hebben 21 mei uitgeroepen als de Europese dag voor Natura2000.
In december 2015 heeft de Algemene Raad van de Verenigde Naties 5 november uitgeroepen tot World Tsunami Awareness Day. Initiatiefnemer hiervoor was Japan, het land dat al veelvuldig met dit natuurfenomeen te maken heeft gehad.
Echte bossen heb je in Nederland niet echt. Het handjevol nationale parken hier zijn hooguit goedbeheerde wildparken, maar een echt bos kun je die nauwkeurig aangeplante hectares bomen niet noemen.