De slavenhandel is een zwarte periode uit onze geschiedenis. We hoeven er niet trots op te zijn, maar het is ook belangrijk dat we het niet wegmoffelen. Er zijn daarom verschillende Dagen voor het herdenken van de slavenhandel, om stil te staan bij de lessen die we daaruit kunnen trekken en om de vele slachtoffers te eren. Op 25 maart is het bijvoorbeeld de Dag Ter Herinnering Van Slachtoffers Van De Slavernij En De Transatlantische Slavenhandel (in het Engels de International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade).
Het doel van deze Dag is het eren van de slachtoffers. Op andere Dagen, zoals de Dag Ter Herdenking Van De Slavenhandel, staat juist het bredere concept van slavenhandel centraal. En dan is er ook nog de Dag Voor Afschaffing Van De Slavernij, die zich juist richt op moderne slavenhandel. Want onlangs alle goede bedoelingen en acties zijn er nog steeds miljoenen mensen die anno nu nog als slaaf worden gezien.
Tijdens de Dag Ter Herinnering Van De Slavernij En De Transatlantische Slavenhandel worden er voorlichtingen gegeven in bijvoorbeeld musea over de geschiedenis van de slavernij, er worden films gedraaid op tv of in bioscopen, en u kunt zich inleven in het onderwerp. De bedoeling is even stil te staan bij de slachtoffers.
"Ik denk, dus ik ben" is een belangrijk filosofisch concept, maar zie daar maar eens mee door de douane te komen. Identiteit bestaat anno nu uit meer dan alleen iemands hoop en dromen, maar ook uit een fysiek papiertje, een paspoort of een andere, vaak digitale vorm van bewijs dat je bent wie je bent.
Albinisme is geen prettige gesteldheid. De 'ziekte' waarbij een persoon geen pigment in zijn huid heeft zorgt niet alleen voor een spierwit lichaam dat slecht tegen de zon kan en weinig weerstand heeft, maar ook veel veel discriminatie wereldwijd.
Mijnen zijn gevaarlijke dingen waar we zelfs anno 2019 nog veel last van hebben. Wereldwijd eisen land/zee/lucht-mijnen per jaar zo'n 6,000 levens, maar volgens de VN worden dat er wel 'substantieel minder'.