De slavenhandel is een zwarte periode uit onze geschiedenis. We hoeven er niet trots op te zijn, maar het is ook belangrijk dat we het niet wegmoffelen. Er zijn daarom verschillende Dagen voor het herdenken van de slavenhandel, om stil te staan bij de lessen die we daaruit kunnen trekken en om de vele slachtoffers te eren. Op 25 maart is het bijvoorbeeld de Dag Ter Herinnering Van Slachtoffers Van De Slavernij En De Transatlantische Slavenhandel (in het Engels de International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade).
Het doel van deze Dag is het eren van de slachtoffers. Op andere Dagen, zoals de Dag Ter Herdenking Van De Slavenhandel, staat juist het bredere concept van slavenhandel centraal. En dan is er ook nog de Dag Voor Afschaffing Van De Slavernij, die zich juist richt op moderne slavenhandel. Want onlangs alle goede bedoelingen en acties zijn er nog steeds miljoenen mensen die anno nu nog als slaaf worden gezien.
Tijdens de Dag Ter Herinnering Van De Slavernij En De Transatlantische Slavenhandel worden er voorlichtingen gegeven in bijvoorbeeld musea over de geschiedenis van de slavernij, er worden films gedraaid op tv of in bioscopen, en u kunt zich inleven in het onderwerp. De bedoeling is even stil te staan bij de slachtoffers.
Op 2 oktober viert de VN de Dag van het Geweldloos Verzet, op de geboortedag van Mahatma Gandhi. Gandhi was de leider van het geweldloze verzet in India waardoor de Engelsen het land verlieten.
Wereld Romadag is een Dag om te denken aan het Romaanse volk, en de problemen waar zij mee te maken hebben. Op veel plaatsen in de wereld wordt de ietwat excentrieke bevolkingsgroep nog wel eens uitgestoten of niet begrepen.
Deze Dag werd ons in 2013 al getipt, maar heel bekend was de Dag toen niet. Opmerkelijk want de Dag is door een Nederlandse organisatie geïnitieerd. Plannederland (voorheen het Foster Parents Plan) heeft er voor gezorgd dat de VN de Dag officieel heeft uitgeroepen op 11 oktober.