Het is moeilijk te onderschatten waar de mensheid zou staan zonder de uitvinding van antibiotica. Het medicijn heeft miljoenen levens gered en voorkomt ziektes en pandemieën. Reden genoeg om er eens stil te staan bij de antibiotica, en dat doet de Europese Unie op 18 november.
Hoewel antibiotica ziektes kan voorkomen en over het algemeen goed is voor de volksgezondheid, zitten er ook risico's aan het gebruik ervan. Zeker bij overmatig gebruik kunnen mensen immuun worden, en dat is dan weer slecht voor de gezondheidheid van grote groepen mensen. De Dag is daarom ook niet alleen een viering van de mooie ontwikkeling, maar ook een dag van voorlichting en waarschuwing tegen overmatig medicijngebruik.
De Dag is opgericht door de Europese Commissie, inmiddels een geduchte concurrent van de Verenigde Naties als het gaat om het organiseren van dit soort Dagen. Meer informatie is dan ook te vinden op hun website.
Wens iemand een Fijne Europese Dag van de Antibiotica!
Kinderen die te vroeg worden geboren, hebben veel meer zorg nodig dan anderen. Sterker nog, onder kleine kinderen is prematuurgeboren worden de nummer één doorsoorzaak, en wereldwijd gebeurt dat met zeker 15 miljoen baby's per jaar.
Weinig dingen kunnen zo pijnlijk zijn als een snoeiharde hoofdpijn, en sommige van die hoofdpijnen zijn niet zomaar met een paracetamolletje op te lossen.
Voor veel beroepsgroepen bestaat er wel een speciale dag, of dat nu gaat om bijvoorbeeld secretaresses (elke derde donderdag in april) , anesthesiemedewerkers (elke derde dinsdag in maart) of pakketbezorger (elke tweede 2e woensdag in maart).