21 april

Eid al-Fitr (Suikerfeest)

21 april - 153 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 9 december 23:17

Eid al-Fitr (Suikerfeest)

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Eid al-Fitr is in Nederland ook wel bekend onder de naam Suikerfeest. Dat is de dag waarop het einde van de Ramadan wordt gevierd, en één van de belangrijkste feesten in de islam. De Ramadan is de vastenperiode in de 9e maand van de islamitische kalendar. Tijdens die periode eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang, om zo compassie te tonen voor de minderbedeelden van de samenleving.

Officieel duurt het Suikerfeest 3 dagen, maar de eerste dag is veruit de belangrijkste. Moslims wonen dan vaak een gebed bij in een moskee, en de rest van de dag wordt gevierd met uitgebreide maaltijden en het bezoeken van familie en vrienden. Dit jaar vindt het Suikerfeest plaats op 21 april. Opvallend is dat er een verschil is in wanneer het Suikerfeest (en de Ramadan) worden gevierd per cultuur. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk dat het feest voor Marokkanen en Turken (in Nederland de grootste groepen moslims) niet altijd op dezelfde tijd valt, maar in de praktijk wordt er vaak één datum voor genomen.

Meer informatie over het Suikerfeest is onder andere te vinden op Wikipedia. Eid mubarak!

Wens iemand een Fijne Eid al-Fitr (Suikerfeest)!
Verwante Dagen

Divali
12 november
Divali is het belangrijkste feest van het Hindoeïsme. Het woord 'divali' betekent letterlijk 'rij met lichtjes', en zo staat de viering ook wel bekend.

Bevrijdingsdag
5 mei
Op Bevrijdingsdag vieren we het heugelijke moment in onze vaderlandse geschiedenis waarop wij verlost werden van de tirannie van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.

Tweede Kerstdag
26 december
Kerstmis is het feest waarop we vieren dat Jezus Christus is geboren. Voor het alom bekende kerstverhaal bent u bij ons aan het verkeerde adres, er zijn genoeg websites op het web die dat veel beter kunnen.

21
april

21 apr

Eerdere edities:
In 2022: 2 mei
In 2021: 13 mei
In 2020: 23 mei
Komende Dagen
Wereld Neushoorndag
Wereld Neushoorndag
22 september
Wereld Bidag
Wereld Bidag
23 september
Deze site gebruikt Cookies.