Eid al-Fitr is in Nederland ook wel bekend onder de naam Suikerfeest. Dat is de dag waarop het einde van de Ramadan wordt gevierd, en één van de belangrijkste feesten in de islam. De Ramadan is de vastenperiode in de 9e maand van de islamitische kalendar. Tijdens die periode eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang, om zo compassie te tonen voor de minderbedeelden van de samenleving.
Officieel duurt het Suikerfeest 3 dagen, maar de eerste dag is veruit de belangrijkste. Moslims wonen dan vaak een gebed bij in een moskee, en de rest van de dag wordt gevierd met uitgebreide maaltijden en het bezoeken van familie en vrienden. Dit jaar vindt het Suikerfeest plaats op 21 april. Opvallend is dat er een verschil is in wanneer het Suikerfeest (en de Ramadan) worden gevierd per cultuur. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk dat het feest voor Marokkanen en Turken (in Nederland de grootste groepen moslims) niet altijd op dezelfde tijd valt, maar in de praktijk wordt er vaak één datum voor genomen.
Meer informatie over het Suikerfeest is onder andere te vinden op Wikipedia. Eid mubarak!
Divali is het belangrijkste feest van het Hindoeïsme. Het woord 'divali' betekent letterlijk 'rij met lichtjes', en zo staat de viering ook wel bekend.
Op Bevrijdingsdag vieren we het heugelijke moment in onze vaderlandse geschiedenis waarop wij verlost werden van de tirannie van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.
Kerstmis is het feest waarop we vieren dat Jezus Christus is geboren. Voor het alom bekende kerstverhaal bent u bij ons aan het verkeerde adres, er zijn genoeg websites op het web die dat veel beter kunnen.
21 april
21 apr
Eerdere edities: In 2022: 2 mei In 2021: 13 mei In 2020: 23 mei