In België wordt op de laatste werkdag van januari de Dag van de Schooldirecteur gevierd. Dat gebeurt voornamelijk op scholen zelf, waar niet (in tegenstelling tot op de Dag van de Leraar) de docent centraal staat, maar de opperbaas van een basis- of middelbare school. De directeur is namelijk niet alleen essentieel voor het borgen van goed onderwijs, maar ook voor personeelsbeleid, de faciliteiten, het budget en natuurlijk de eindeloze sloten koffie waarmee de onderbetaalde en ondergewaardeerde leraren en leraressen zich de dag door slepen.
De Dag van de Schooldirecteur heeft geen officiële organisator en wordt niet centraal gevierd door bijvoorbeeld een onderwijskoepel, zoals dat vaak bij dergelijke Dagen wel gebeurt. Misschien dat dat vroeger zo was, maar inmiddels wordt de Dag organische gevierd op scholen. Sommige nemen de Dag dan ook serieuzer dan anderen.
Dat maakt het ook wat makkelijker in Nederland een soortgelijk initiatief te starten, want laten we wel wezen: ook hier mogen directeuren wel wat meer waardering krijgen voor hun werk.
Er zijn ruim 350,000 leraren in het Nederlandse onderwijs, en ondanks de vele schoolvakanties wordt het zware beroep van deze bevolkingsgroep vaak ondergewaardeerd.
Een van de belangrijkste dingen waar we het collectie wel over eens kunnen zijn is dat goed onderwijs de basis van een goed leven is. Onderwijs is win-win, voor kinderen en voor de wereld, en dat vieren we op $datum.
Schrijven is tegenwoordig vooral een kwestie van de juiste toetsen op uw toetsenbord intikken, maar uiteindelijk is en blijft het van groot belang dat we af en toe nog eens een echt stuk tekst neerpennen.