Jaar van het Rif


2018
Aangepast op 20 januari 13:33

Het mag geen geheim zijn dat het niet goed gaat met het koraafrif. De prachtige onderwaterecosystemen gaan aan hun schoonheid ten onder door massatoerisme, maar ook klimaatverandering en luchtvervuiling zorgen dat de wildwateraquaria ieder jaar slechter af zijn. Het aantal vissen loopt terug, koralen sterven af, en dat is allemaal eeuwig zonde. Weinig lijkt ook te helpen, want twee eerdere Jaren van het Rif hebben niet geholpen het tij te keren. Daarom wordt in 2018 een derde poging ondernemen, want het is dan wéér het Jaar van het Rif.


De eerste keer dat er een Jaar van het Rif werd gehouden was in 1997, toen al om aandacht voor de penibele situatie van koralen te vragen. Dat werkte niet. In 2008 vond de organisatie het opnieuw nodig een Jaar te houden omdat er nog steeds te veel mis ging met de bescherming van koraalriffen. Maar helaas. In 2018 is er wéér een Jaar van het Rif, wéér omdat we niet hebben geleerd van onze fouten en er nog steeds jaarlijks veel schade wordt toegebracht aan de riffen.

Hopelijk is 2018 het laatste Jaar van het Rif. In ieder geval halen de organisatoren alles uit de kast: rapporten, dvd's, posters, voorlichtingscampagnes... De International Coral Reef Initiative, de organisatie achter het Jaar, wil dat landen meer actie ondernemen om riffen te beschermen en dat toeristen zich bewuster worden van hun biologische voetafdruk. Duurzaamheid staat daarom bovenaan de actielijst.

Weten wat u zelf kunt doen om de riffen te redden? Of simpelweg meer over het Jaar van het Rif weten? Dat kan op deze website, of volg op sociale media de hashtag #IYOR2018.

2018 is niet alleen het Jaar van het Rif, maar ook het Jaar van de Vogel, het Jaar van de Wiskundige Biologie, het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, het Jaar van de Betwisting, het Jaar van de Huiszwaluw, en het Jaar van de Jongeren.
Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.