Wij zullen u eerlijk bekennen: Wij hebben hier op de FijneDagVan-redactie niet veel op met vegetarisme. Ook niet met vegetariërs in het algemeen. Geitenwollensokkentypes. Geef ons maar een lekker vette hamburger.
Zo'n goed stuk barbecuevlees waar het vet vanaf druipt. Lekker mannelijk. Vlees, veel vlees. Vlees is goed. Maar van de andere kant zijn we wel heel tolerant voor andere meningen. En vegetarisme is immers ook maar een mening. Dus we laten de vegetariers lekker aan hun sojaburgers en tofu knabbelen. Smakelijk, niet voor ons. En toch maken we EEN uitzondering. Op 1 oktober.
1 oktober is het namelijk Wereld Vegetarismedag, of Dag van de Vegetariër, of hoe u het ook wilt noemen. De Dag van het Vegetarisme is eigenlijk de kick-off van een hele maand vol voorgenoemde lekkernijen. Oktober is namelijk de MAAND van het Vegetarisme. Maar zo betrokken zijn we nu ook weer niet. Zeker niet als u bedenkt dat oktober doorloopt in november, en dat dat (bijna expres, lijkt het wel) de Maand van het Veganisme is! Alsof ze het erom doen... 1 november is dan ook de Dag van het Veganisme, en wat het verschil is mag u lekker zelf lezen.
Dan over naar de Dag van het Vegetarisme. Want na dit lange intro zullen we u ook wel even uitleggen wat dat precies is. In feite spreekt de naam wel voor zich. Op deze datum wordt ons verteld wat de voordelen van het vegetarier-zijn inhouden. Het is voornamelijk een altruistische daad: Het moet helpen tegen de megastallen, het is goed voor dierenwelzijn en zo. Hartstikke mooi. Niet voor ons, maar het idee is mooi.
Nu vraagt u zich af wat u allemaal op deze dag kunt doen. Laten we beginnen met het zelf te proberen. Eet die Dag eens geen vlees, maar een lekkere vegaburger of een krop sla. Maar de organisatie raadt u ook aan om eens een rondje te maken langs uw favoriete restaurants en hen aan te raden ook eens vegetarisch te koken. Of probeer uw vrienden en familie om te praten meer aan de dieren te denken. Afijn, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Toegegeven, wij hadden er persoonlijk nog nooit van gehoord, maar volgens de zuiderbuurse toeristenbond is de Geraardbergse mattentaart 'hét bekendste streekproduct van de Vlaamse Ardennen.
De kokosnoot. Je moet er van houden. Dit hoofdingrediënt van de Bounty is niet alleen populair onder toeristen die met hun luie kont op maagdelijk witte eilanden in West-Polinesië liggen, maar voor veel bewoners in de tropen is de uit de kluiten gewassen walnoot met melk een belangrijke bron van voeding én economisch gewin.
We worden allemaal een beetje dikker - wees eerlijk, ook bij u kan er waarschijnlijk wel wat vanaf. Is helemaal niet erg, we moeten gewoon een beetje beter opletten op wat we eten.