Het is moeilijk inschatten waar de wereld zou zijn zonder geografische informatiesystemen. Nergens, denken wij. De GIS-technologie is een wetenschappelijke raamwork waarmee geografische data kan worden verzameld en geanalyzeerd. Handig voor lokale, regionale, provinciale, nationale en internationale overheden en bureau's en instanties die wat dan ook willen doen met de layout van hun land. Op 16 november staat deze meetmethode centraal. Het is dan de Internationale Dag van GIS.
Op Wereld GIS-Dag staan we stil bij hoe belangrijk dit Geographic Information System is en waar we het voor gebruiken. GIS wordt bijvoorbeeld ingezet om atlassen te maken, irrigatiesystemen aan te leggen, sportwedstrijden te regelen, en eigenlijk van alles te bestuderen en te categoriseren. Op de website, maar ook tijdens verschillende evenementen, kunt u meer leren over waar dit informatiesysteem precies wordt gebruikt en hoe u er zelf ook aan kunt bijdragen.
Al die informatie, inclusief wat GIS nu precies is, vindt u op GISday.com.
Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.
U staat er misschien niet altijd even hard bij stil, maar "normalisatie" is wat onze levens een heel stuk makkelijker maakt. Vooral de transportwereld vaart wel bij normalisatie, wat betekent dat alle producten een beetje standaard hebben zodat de hele wereld er iets mee kan.
Terwijl we het altijd maar hebben over dat internet, sociale media, Web3 met blockchains en NFT's, vergeten we dat er daardoor ook vormen van massamedia uitsterven.