Het is moeilijk inschatten waar de wereld zou zijn zonder geografische informatiesystemen. Nergens, denken wij. De GIS-technologie is een wetenschappelijke raamwork waarmee geografische data kan worden verzameld en geanalyzeerd. Handig voor lokale, regionale, provinciale, nationale en internationale overheden en bureau's en instanties die wat dan ook willen doen met de layout van hun land. Op 16 november staat deze meetmethode centraal. Het is dan de Internationale Dag van GIS.
Op Wereld GIS-Dag staan we stil bij hoe belangrijk dit Geographic Information System is en waar we het voor gebruiken. GIS wordt bijvoorbeeld ingezet om atlassen te maken, irrigatiesystemen aan te leggen, sportwedstrijden te regelen, en eigenlijk van alles te bestuderen en te categoriseren. Op de website, maar ook tijdens verschillende evenementen, kunt u meer leren over waar dit informatiesysteem precies wordt gebruikt en hoe u er zelf ook aan kunt bijdragen.
Al die informatie, inclusief wat GIS nu precies is, vindt u op GISday.com.
TV is een van de invloedrijkste media die er wereldwijd bestaan. Daarom hebben de Verenigde Naties in 1996 21 november uitgeroepen tot Wereld Televisiedag, een Dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan de invloed die televisie heeft op mensen.
Waarschijnlijk bent u zich er totaal niet van bewust hoe vaak u in het dagelijks leven een stalen buis tegenkomt. Of, beter gezegd, hoeveel constructies u ziet waarin stalen buizen en buisproducten zoals bochten, fittingen en flenzen verwerkt zijn.
Wij zijn geen wiskundigen. Wij schrijven stukjes. Cijfers, daar moet u bij ons niet mee aan komen zetten. Wiskunde lieten wij op de middelbare school vallen zodra het kon.