Bamboe associëren wij vooral met China en panda's. Grotendeels correct, al is dat natuurlijk niet het enige waar dit rap groeiende onkruid woekert. In de Zuid-Aziatische cultuur speelt bamboe in het algemeen een grote rol. Heel karakteriserend voor al die Oosterse invloeden.
Om bamboe te preserveren is er zelfs een Wereld Bamboe-organisatie in het leven geroepen, geloof het of niet. Hun nobele taak is om bamboe te redden door meer bewustwording rondom deze aparte soort flora te creëren. En dat doen ze onder andere op deze mooie Dag in september.
Bamboeconferentie Dat is namelijk Wereld Bamboedag. Die is in 2009 uitgeroepen door de Thaise 'Koninklijke Bos-stichting', die op de 8e Wereld Bamboeconferentie pleitte voor een internationale Dag. De Dag is bedoeld om meer aandacht te vragen voor het nut van bamboe, het belang van bamboe in het ecosysteem, en het maken van mooie meubels.
De Dag wordt ieder jaar op 18 september gevierd. Kijk voor meer informatie op www.worldbambooday.org voor meer informatie.
Echte bossen heb je in Nederland niet echt. Het handjevol nationale parken hier zijn hooguit goedbeheerde wildparken, maar een echt bos kun je die nauwkeurig aangeplante hectares bomen niet noemen.
In december 2015 heeft de Algemene Raad van de Verenigde Naties 5 november uitgeroepen tot World Tsunami Awareness Day. Initiatiefnemer hiervoor was Japan, het land dat al veelvuldig met dit natuurfenomeen te maken heeft gehad.
Het gaat niet goed met de tropen. Ontbossing, klimaatverandering... En dat terwijl de tropische gebieden zo essentieel zijn voor de aarde. Ze hebben een groot en belangrijk ecosysteem, en zorgen dat mensen in de omgeving in leven kunnen blijven.