Heeft een grootheid als Nelson Mandela echt nog een introductie nodig? Wie kent deze wereldberoemde strijder voor gelijke rechten nou niet? Op zijn geboortedatum, 18 juli, vieren we Mandeladag. Op die Dag staan we stil bij de lessen die de Zuid-Afrikaanse apartheidsactivist ons leerde over vrede, geluk en samenwerking.
Het gebeurt niet vaak dat individuele personen een eigen Dag krijgen. Daar moet je een speciaal iemand voor zijn, maar bij Nelson Rolihlahla Mandela is daar weinig twijfel over. Mandela streed 67 jaar lang voor gelijkheid van zwarte Zuid-Afrikanen en leverde daarmee een onmiskenbaar belangrijke bijdrage aan de bestrijding van racisme en discriminatie. Zijn werk is nog lang niet klaar, en daar staan we op deze Dag bij stil.
Mandela was zó belangrijk voor de wereld dat deze Dag door niemand minder dan de Verenigde Naties is opgepakt. Zij organiseren evenementen zoals rondetafelgesprekken en herdenkingen. Meer informatie is te vinden op de website van de VN.
Ieder jaar op 6 januari is het Werelddag Voor Oorlogswezen, en dat behoeft eigenlijk weinig uitleg. Het is een gedenkdag voor alle kinderen die door oorlogen en geweld wees zijn geworden.
Op 3 december zag de VN nog een gaatje om nog een Dag te proppen, deze keer voor mindervaliden. Zij krijgen dan deze Dag, waarbij wereldwijd allerlei activiteiten worden georganiseerd om het leven van gehandicapten een toegankelijker leven te geven.
Pesten en grensoverschrijdend gedrag zijn natuurlijk vreselijk en staan sinds de recente MeToo-schandalen in Nederlands extra in de schijnwerpers. Maar het fenomeen is des te erger bij mensen met een verstandelijke beperking.