Ieder jaar op 4 januari, de verjaardag van Louis Braille, vieren we Wereld Brailledag. In 1824 introduceerde hij de zogenaamde Methode Van Geschreven Woorden en Muziek door het Gebruik Van Puntjes, Voor Het Gebruik Door Blinden. Logischerwijs noemt men dit in de volksmond het Braille-systeem, dat officiëel internationaal werd erkend als blindentaal in 1932.
Lastig systeem Bij het Braillesysteem worden puntjes in bepaalde patronen in het papier gedrukt. Door een combinatie van twee rijen van drie puntjes kunnen allerhande lettercombinaties worden gemaakt. Blinden en slechtzienden kunnen op die manier een boek of muziekstuk lezen door met hun vingers over de puntjes te glijden. Het is een ingewikkeld systeem, en er wordt ook wel gezegd dat het vrijwel niet te leren valt voor mensen die niet al sinds hun geboorte blind zijn, maar toch zijn er genoeg mensen voor wie de wereld van lezen toch weer toegankelijk is gemaakt.
Wereld Brailledag is dit jaar nog steeds op 4 januari, maar ook altijd de Interationale Brailleweek in. Meer informatie over de Dag zelf is onder andere op dit soort websites te vinden.
In de brede maatschappelijke LHBTI-discussie raakt een belangrijke seksueel georiënteerde groep een beetje ondergesneeuwd. Aseksuelen indentificeren zich niet op een van die manieren - ze voelen juist helemaal geen seksuele aantrekkingskracht tot wie dan ook.
De Internationale Dag van het Gezin, ofwel Wereld Familiedag, is door de Verenigde Naties uitgeroepen op 15 mei. Op deze Dag staan we stil bij hoe belangrijk een hechte familie is voor een goede samenleving.
Heeft een grootheid als Nelson Mandela echt nog een introductie nodig? Wie kent deze wereldberoemde strijder voor gelijke rechten nou niet? Op zijn geboortedatum, $datum, vieren we Mandeladag.