30 maart

Internationale Dag van het Potlood

30 maart - 85 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van het Potlood

Categorie:
96-book Geschriften

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Het is moeilijk te overschatten hoe belangrijk het potlood eigenlijk wel niet is. Ieder kind ter wereld zet er zijn eerste voorzichtige stapjes mee richting de geschreven wereld, het leert hen geavanceerde motoriek, het zorgt ervoor dat we iets kunnen opschrijven dat niet permanent is, de Russen verkozen het in de ruimte boven een peperdure pen, en zelfs de computer kan het potlood niet verslaan tijdens een verkiezing. Hoog tijd om het potlood de erkenning te geven die het verdient, en dat doen we op 30 maart, de Internationale Dag van het Potlood.

Wereld Potlooddag wordt ieder jaar op 30 maart gevierd. Die datum is niet geheel toevallig gekozen, want op die datum werd in 1858 het bekende potlood met gum gepatenteerd door ene Hyman Lipman. Hij stelde een stukje hout voor met een vulling van grafeen en een stuk rubber aan de achterkant, en voìla, een even simpele als doeltreffende uitvinding veranderde de toekomst van de caligrafie. De Dag heeft geen officiële organisatie en er worden geen specifieke evenementen gehouden, maar laten we even stil staan bij wat het potlood precies is en hoe ingenieus zoiets kan zijn. Zo hebben wij een proefversie van deze tekst eerst met potlood geschreven om te kijken wat we konden schrappen.

Meer informatie over het ontstaan van de Dag is onder andere te vinden op de website van de grootste potlodenboer ter wereld.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van het Potlood!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Gevangen Schrijver
15 november
Soms beseffen we niet hoe goed we het in dit land hebben. Wij zijn schrijvers en tikken lekker onze stukjes en vinden dat de normaalste zaak van de wereld.

Wereld Boekendag
7 maart
Is er één medium dat meer heeft betekend voor de mensheid in het algemeen dan het boek? Is er een vorm van entertainment die tegelijkertijd zo toegankelijk en zo veelzijdig is?

Wereld Poëziedag
21 maart
We hebben erover gedacht of we dit stukje in dichtvorm op moesten schrijven. Leek ons toepasselijk voor een Dag die helemaal draait over poëzie. Maar ten eerste hebben we dat al eens gedaan, en ten tweede hebben we vroeger op school wel eens geleerd dat lang niet alle poëzie hoeft te rijmen.

Deze site gebruikt Cookies.