In 1805 werd een groot kinderboekenschrijver geboren: Hans Christiaan Andersen. Deze Deense verhalenverteller kent u wel van de sprookjes van vroeger: De Prinses op de Erwt, de Kleine Zeemeermin of het Meisje met de Zwavelstokjes. Zoals oma die ons vroeger voorlas.
Andersens geboortedag, 2 april, wordt al enkele jaren aangegrepen om de Internationale Dag van het Kinderboek te vieren. De Dag wordt onder andere gesponsord door de International Board on Books for Young People (IBBY), die zich sterk maken voor het stimuleren van kinderboeken en -schrijvers.
De redactie van Fijne Dag Van bestaat uit een mix van Limburgers en Brabanders. We hebben onderling veel verschillen - vlaai of Bossche Bollen tijdens de lunch, boergondisch carnaval of een ordinair zuipfestijn, Bavaria of Gulpener.
Zonder geschiedenis zijn we nergens, en zonder archeologie zouden we geen idee hebben wat die geschiedenis precies is. Op $datum vindt ieder jaar de Internationale dag voor Monumenten en Archeologische Vindplaatsen plaats, om ons te wijzen op hoe belangrijk deze plekken zijn voor onze cultuur.
Weet u nog? Vroeger? Toen schreven we nog. Met de hand. En daar legden we herinneringen mee vast. In "boeken". Moeten we überhaupt nog boeken halen? Of zijn het slechts overbodig gestorven bomen die te veel semi-interessante plaats innemen in de schaarste van uw kast?