Echte bossen heb je in Nederland niet echt. Het handjevol nationale parken hier zijn hooguit goedbeheerde wildparken, maar een echt bos kun je die nauwkeurig aangeplante hectares bomen niet noemen. Nee, neem dan een voorbeeld aan het Atlantisch Bos, een gigantische bioom dat de hele oostkust van Brazilië, Argentinië en Paraguay inneemt. Naast de Amazone beslaat het bos een significant deel van Zuid-Amerika, en bevat een een waarlijke schat aan biodiversiteit.
Het gebied is zo belangrijk dat er een speciale Dag voor in het leven is geroepen. De Internationale Dag van het Atlantisch Bos vindt plaats op 27 mei, en is bedoeld om aandacht te vragen voor de bedreigingen ervan. Want net als veel bossige gebieden wordt ook het Atlantisch Bos bedreigd door klimaatverandering, houtkap en stroperij. Doodzonde!
Deze Dag is in het leven geroepen door het Wereld Natuurfonds. Tijdens de Dag kunt u meer informatie krijgen over bijvoorbeeld de vele diersoorten in het Atlantisch Bos, en kunt u zichzelf inlezen over wat u nou kunt doen dat te redden. Spoiler alert: doneren aan het WNF is een optie.
Op 6 juni is het World Pest Day, dat is Wereld Plaagdierendag in het Nederlands. Het is een dag, die enkele jaren geleden in het leven geroepen is om wereldwijd bewustzijn te creëren rondom het belang van dierplaagbeheersing en preventie om zo de voedselveiligheid, leefomstandigheden, gezondheid van mens en dier en hygiënische bedrijfsvoering te beschermen.
In december 2015 heeft de Algemene Raad van de Verenigde Naties 5 november uitgeroepen tot World Tsunami Awareness Day. Initiatiefnemer hiervoor was Japan, het land dat al veelvuldig met dit natuurfenomeen te maken heeft gehad.
U staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil omdat u het nooit ziet, maar zeegras is ontzettend belangrijk. Ja, we bedoelen gras dat groeit op de zeebodem.