Wetenschap en de zoektocht naar de waarheid zijn van levensbelang voor de mens. Hoe lang hadden we ziek moeten blijven zonder penicilline of zelfs het coronavaccin, hoeveel harder hadden we moeten werken zonder de stoommachine en hoe donker waren de dagen geweest zonder de gloeilamp? De wetenschap is zo essentieel dat de Verenigde Naties 10 november hebben uitgeroepen tot World Science Day.
Zoals we wel vaker zien bij Dagen uit de koker van de VN afkomstig zijn is ook de Dag van de Wetenschap niet louter bedoeld om uitvinders te eren. Op de Dag wordt specifiek aandacht gevraagd voor hoe wetenschap kan bijdragen aan een inclusievere, welvarendere en duurzamere wereld.
De Dag komt specifiek van de wetenschapstak van de VN, Unesco. Dat riep de Dag in 2001 in het leven. Dat gebeurde na een internatnioanel wetenschapsconferentie in Boedapest. Alle informatie over de Dag is te vinden op de website van de VN.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Wetenschap!
Wij zijn geen wiskundigen. Wij schrijven stukjes. Cijfers, daar moet u bij ons niet mee aan komen zetten. Wiskunde lieten wij op de middelbare school vallen zodra het kon.
Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.
U staat er misschien niet altijd even hard bij stil, maar "normalisatie" is wat onze levens een heel stuk makkelijker maakt. Vooral de transportwereld vaart wel bij normalisatie, wat betekent dat alle producten een beetje standaard hebben zodat de hele wereld er iets mee kan.