10 maart

Internationale Dag van de Vrouwelijke Rechter

10 maart - 105 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Vrouwelijke Rechter

Categorie:
146-gavel Rechtspraak

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Kort na Wereld Vrouwendag vindt de Dag van de Vrouwelijke Rechter plaats. Vrij specifiek, maar helemaal niet zo gek als u erover nadenkt. De rechtspraak is een van de fundamenteelste peilers van de democratie, een van de trias politica, en daarmee is het van groot belang dat dat een representatie van de samenleving is. Helaas is de werkelijkheid anders. Een (te) groot deel van de rechterlijke macht is mannelijk, en dat is niet goed.

Zonder een gezonde balans tussen mannen en vrouwen die rechtspreken heeft één groep minder bescherming dan de andere - en u mag drie keer raden welke groep dat is. Zonder die balans kunnen landen vervallen in mysogone, achtergestelde autocratieën die vrouwenrechten niet bevorderen, maar juist beperken. Dat is niet alleen in gevaar in derdewereldlanden zoals de Verenigde Staten, ook in Nederland mogen we best wat meer ons best doen meer vrouwelijke rechters te benoemen.

De Internationale Dag van de Vrouwelijke Rechter is bedoeld om aandacht te vragen voor dit risico. Op die Dag wordt gekeken naar maatregelen die het makkelijker maken vrouwelijke rechters te benoemen en te beschermen, en we kijken naar de harde cijfers: in welke landen is de discrepentatie tussen seksen het grootst, en wat doen andere landen beter?

U kunt meer informatie over deze belangrijke Dag lezen op de website van de Verenigde Naties. Die hebben de Dag in 2022 voor het eerst georganiseerd en doen dat voortaan jaarlijks op 10 maart.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Vrouwelijke Rechter!
Verwante Dagen

Dag van de Bedreigde Advocaat
24 januari
Advocaten hebben het niet makkelijk. In veel landen is dit nou niet bepaald een beroepstitel die je dapper uit durft te dragen. Vaak lopen advocaten gevaar omdat ze zich bezig houden met zware criminaliteit.

Deze site gebruikt Cookies.