Tonijn is niet alleen lekker op pizza. Miljoenen mensen zijn wereldwijd afhankelijk van de vissoort als dagelijkse proteïnebron, om nog maar niet te spreken over de economische impact die de tonijnvisserij heeft. Maar door klimaatverandering en overbevissing is het voor veel vissers lastig om rond te komen. Op de Internationale Dag van de Tonijn staan we stil bij hoe het tonijnvissen weer duurzaam kan worden en hoe belangrijk het is voor de wereld.
De Dag is in het leven geroepen door de dag is in het leven geroepen door de landen die het Verdrag van Nauru hebben ondertekend. In het kleine Polynesische eilandstaatje kwamen een aantal Oceanië-landen zoals Kiribati, Palau en Tuvalu bij elkaar om gezamenlijk de jacht op tonijn te reguleren.
De Dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de tonijnvisserij, maar er wordt onder andere ook een wedstrijd uitgeschreven (de World Tuna Art Day and Talent Quest), die draait om de lokale cultuur van tonijn.
Het grootste landzoogdier ter wereld verdient niets minder dag een eigen Dag. Het machtige beest, met de magnifieke slurf, wordt gelukkig nog niet bedreigd zoals de tijger of de neushoorn, maar om nou te zeggen dat het goed gaat met de machtige viervoeter.
De Internationale Dag van Vismigratie is een serieuze Dag die op meer dan 200 locaties wereldwijd wordt toegepast. Opvallend is de belangrijke inbreng van Nederlandse organisaties als het Wereld Natuur Fonds, adviesbureaus en waterschappen.
Dieren zijn een geweldige vorm van therapie voor veel verschillende ziektes en aandoeningen. Lekker met een konijn knuffelen, rennen met een hond, het helpt zowel ouderen als kinderen aan een betere gezondheid, meer sociaal contact en minder depressie.