De nobele schildpad. Edel dier, doorgaans gevonden in natte gebieden. Het zijn de oudste dieren ter wereld, maar misschien wel niet zo lang meer. Schildpadden zijn namelijk een bedreigde diersoort, en dat moeten we natuurlijk niet willen. Hartstikke zonde. Dat vind ook de American Tortoise Rescue, die de Internationale Dag van de Schildpad in 2000 in het leven heeft geroepen.
Schildpad adopteren De Dag is voornamelijk bedoeld om aandacht te vragen voor het lastige parket waarin schildpadden zich vandaag de dag in bevinden. De organisatie maakt zich al sinds 1990 sterk voor het voortbestaan van de schildpad, door bijvoorbeeld geld uit te geven aan schildpadonderzoek en het plaatsen van schildpadden in reservaten. Op 23 mei wordt er zelfs een speciale Dag voor uitgetrokken, waarop u ongetwijfeld nieuws hoort over schildpadden en de staat van hun voortbestaan. Natuurlijk kunt u zelf actie ondernemen. U kunt gewoon een dagje naar de schildpaddendierentuin gaan om wat extra informatie te vergaren.
Ieder jaar is het op $datum Wereld Kwallendag. Die gaat over de prachtige maar mystieke ruggengraatloze dieren in de zee. Zoals de oorkwal, de parelkwal en menig ander kwal.
De ijsbeer heeft veel te lijden onder de opwarming van de aarde. Het poolachtige leefgebied van dit majestueze dier wordt steeds kleiner en er is steeds minder voedsel te vinden.
De Internationale Dag van Vismigratie is een serieuze Dag die op meer dan 200 locaties wereldwijd wordt toegepast. Opvallend is de belangrijke inbreng van Nederlandse organisaties als het Wereld Natuur Fonds, adviesbureaus en waterschappen.