3 maart

Internationale Dag van de Rechten van Sekswerkers

3 maart - 51 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20


Categorie:
119-piggy-bank Economie

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Sekswerk is gewoon werk, maar daar denken de autoriteiten, banken en de maatschappij helaas nog wel eens anders over. Sekswerkers hebben bijvoorbeeld vaak te maken met geweld en kunnen of durven dan minder snel bij de autoriteiten aan te kloppen. Ook is het voor sekswerkers moeilijk om een bankrekening te openen en kunnen ze zich niet anoniem registreren als zelfstandig ondernemer waardoor ze vaak financiële voordelen mislopen waar andere zzp'ers wel recht op hebben, zoals belastingvoordelen. Verschillende organisaties vragen jaarlijks op 3 maart aandacht voor die problemen.

Op 3 maart is het de Internationale Dag van de Rechten van de Sekswerker. De naam zegt genoeg: er wordt op die Dag aandacht gevraagd voor alle praktische problemen waar sekswerkers wereldwijd tegenaan lopen. Dat kan zowel draaien om veiligheid als zaken zoals de eerdergenoemde bankrekeningen. De Dag heeft geen specifieke organisator, maar wordt ondersteund door mensenrechtenorganisaties en instanties die opkomen voor sekswerkers.

De datum van de Dag is niet voor niks gekozen. Op 3 maart 2001 kwamen 25.000 sekswerkers uit India bij elkaar om op een festival te protesteren voor betere rechten. Sindsdien wordt de Dag ieder jaar gevierd op die dag.

Deze Dag is niet de enige Dag rondom prostitutie: er is ook een Dag van de Betaalde Liefde voor Nederlandse sekswerkers, een algemene Internationale Dag van de Sekswerker en een Internationale Dag ter Voorkoming van Geweldig tegen Sekswerkers.

Meer informatie over deze Dag is te vinden op deze website.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Rechten van Sekswerkers!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Sekswerker
2 juni
De prostitutie is het oudste beroep ter wereld, maar het stigma er omheen is in de afgelopen pak-em-beet 10.000 jaar niet heel erg verbeterd. Sekswerkers hebben nog steeds te maken met discriminatie en onveiligheid, veel meer dan andere beroepen.

Internationale Dag van Veiligheid op het Werk
28 april
De International Labour Organisation (ILO) roept sinds 2005 28 april uit tot Internationale Dag van Veiligheid op het Werk, onder de Engelse naam bekend als World Day for Safety and Health at Work.

Dag van de HR-professional
21 maart
Grote kans dat u in de afgelopen jaren compleet bent vergeten dat er ergens in uw bedrijf een hr-medewerker rondloopt. Wie heeft ze eigenlijk nodig, nu tijdens thuiswerken-vanwege-covid?

Deze site gebruikt Cookies.