Sekswerk is gewoon werk, maar daar denken de autoriteiten, banken en de maatschappij helaas nog wel eens anders over. Sekswerkers hebben bijvoorbeeld vaak te maken met geweld en kunnen of durven dan minder snel bij de autoriteiten aan te kloppen. Ook is het voor sekswerkers moeilijk om een bankrekening te openen en kunnen ze zich niet anoniem registreren als zelfstandig ondernemer waardoor ze vaak financiële voordelen mislopen waar andere zzp'ers wel recht op hebben, zoals belastingvoordelen. Verschillende organisaties vragen jaarlijks op 3 maart aandacht voor die problemen.
Op 3 maart is het de Internationale Dag van de Rechten van de Sekswerker. De naam zegt genoeg: er wordt op die Dag aandacht gevraagd voor alle praktische problemen waar sekswerkers wereldwijd tegenaan lopen. Dat kan zowel draaien om veiligheid als zaken zoals de eerdergenoemde bankrekeningen. De Dag heeft geen specifieke organisator, maar wordt ondersteund door mensenrechtenorganisaties en instanties die opkomen voor sekswerkers.
De datum van de Dag is niet voor niks gekozen. Op 3 maart 2001 kwamen 25.000 sekswerkers uit India bij elkaar om op een festival te protesteren voor betere rechten. Sindsdien wordt de Dag ieder jaar gevierd op die dag.
Met een goede opleiding kun je ver komen in het leven. Toch is dat voor lang niet iedereen een gegeven. Hier in het Westen hebben we te maken met een leenstelsel, maar zelfs dat onzalige plan is nog erg effectief vergeleken met wat er voor mensen uit derdewereldlanden vaak mogelijk is.
Ook op het FijneDagVan-hoofdkwartier hechten we veel waarde aan veiligheid. Niet alleen is de veiligheidshelm een verplicht onderdeel van de dresscode, er is ook een BHV'er in ons pand aanwezig, een bedrijfshulpverlener.
Geef het maar toe: Ook u zit vaak genoeg op de klok te kijken tijdens het werk. Die laatste twee uurtjes, die 4-uursdip, daar heeft u soms helemaal geen zin in.