Niet alleen de pers heeft in sommige landen met censuur te maken, maar ook andere zaken zoals muziek hebben te lijden onder opressieve regimes die vrije teksten nogal eens de kop in willen drukken. Vooral in veel (vooral dictatoriale) landen is het niet mogelijk voor muzikanten om zich volledig te uiten met hun muziekvorm. Om deze vorm van censuur tegen te gaan zijn er op 3 maart ieder jaar grote concerten gehouden over de hele wereld: van Caïro tot Mumbai en Kabul.
Of er dit jaar iets in Nederland wordt gedaan, is vooralsnog niet bekend. Er zijn verschillende websites met informatie, zoals deze.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Muziekvrijheid!
U heeft er waarschijnlijk net zo weinig van meegekregen als wij, maar op 5 oktober 2020 werd het Muziekopleidersakkoord afgesloten. Dat is een samenwerking tussen leraren en scholen in het muziekonderwijs om hun vakgebied te verbeteren.
Hoewel moderne apps als Spotify en iTunes onze muziekluistergewoonten radicaal hebben veranderd, missen we het nostalgische element van het snuffelen door bakken vinyl nog wel eens.
Wees eens eerlijk; wat is er nou mooier dan koormuziek? Weinig, toch? Op de tweede zondag van december wordt al 20 jaar lang de Internationale Dag van het Koor gehouden, maar dat is niet alleen maar vanwege de schoonheid van meerdere stemmen die in harmonie prachtige liederen zingen.