Van sommige uitvindingen is meteen duidelijk dat ze de wereld veranderen. De gloeilamp, de stoommachine, het internet... Maar de mensheid heeft dingen uitgevonden die erg belangrijk zijn maar altijd in de schaduw blijven. Kunstmest is zo'n uitvinding. Het simpele concept van poep strooien over land om daar betere gewassen te verbouwen zorgt over de hele wereld voor een verhoogde voedselproductie, en daarmee voor betere leefomgevingen, minder honger, en een veel beter bestaan. Daar mogen we best eens bij stil staan, en dat doen we op 13 oktober: De Internationale Dag van de Kunstmest.
Tijdens Wereld Kunstmestdag denken we even aan de belangrijke rol die mest speelt in de wereldeconomie. Tijdens de Dag wordt gekeken naar hoe kunstmest er onder andere voor heeft gezorgd dat een lap grond in de afgelopen decennia veel meer mensen kon voeden, en dat de internationale voedselproductie er hard op vooruit is gegaan. Leuk weetje is dat de Dag op 13 oktober is omdat "Global Fertilizer Day marks the anniversary of Fritz Haber’s discovery of ammonia synthesis in 1908, which sowed the seeds for the Green Revolution of the early 20th century".
Hoe u dat in de praktijk kunt vieren, is een andere vraag. Er zijn onder andere conferenties met 'kunstmestprofessionals' die elkaar bijpraten over de ontwikkelingen in de industrie, maar niets weerhoudt u ervan even naar de Boerenbond te rijden en zelf uw tuin eens flink te bemesten. En lees uzelf anders eens in in de geschiedenis van het stinkende goedje. Meer informatie is te vinden op deze website van de Fertilizer Institute.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Kunstmest!
We leven in onzekere tijden. De klimaatcrisis, leeggeviste oceanen, discussies over nieuwe kerncentrales... Het is allemaal funest voor onze planeet. Maar niet op de Dag van de Aarde!
Wat doet u met al uw oude spullen die u niet meer gebruikt? Gaan die bij het afval, of probeert u ze door te verkopen? En scheidt u wel netjes uw afval?
Woestijnen zijn lastige dingen. Aan de ene kant zijn het hartstikke mooie ecosystemen, waar slechts een enkeling zich durft te wagen. Vijandig gebied waar man vs.