Maar ook in tijden van oorlog en conflict zijn er groepen mensen die te lijden hebben, en ook al zijn we soms principieel tegen bepaalde landen, dan nog zorgen we met z'n allen toch vaak dat er voldoende hulp bij de lokale bevolking terecht komt. Dat heet solidariteit en de wereld zou er een stuk mooier uitzien als we daar allemaal eens wat meer aan deden. Maar hey, daar hebben we de Verenigde Naties voor, nietwaar?
Belangeloos Zij hebben 19 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van de Humanitaire Hulp. De Dag is bedoeld als eerbetoon aan alle humanitaire werkers die hard hun best doen om de minderbedeelden te helpen die bijvoorbeeld geen eten of huizen meer hebben door natuurrampen, oorlogen of hongersnoden. Ook wordt er stilgestaan bij hoe belangrijk het is dat ondanks al onze onderlinge problemen, er altijd ruimte moet zijn voor humanitair werk, belangeloos en puur uit solidariteit. De Dag is een initiatief van de Verenigde Naties en de Wereld Gezondheidsorganisatie. U kunt op de Dag rapporten verwachten die de huidige staat van de humanitaire internationale hulp beschrijven, en wellicht vindt u ook hier en daar een voorlichtingscampagne. En als u het echt goed wil doen, maak dan eens een donatie aan bijvoorbeeld Artsen Zonder Grenzen.
'I Was Here' De datum van 19 augustus is symbolisch gekozen. In 2003 kwamen er toen in de Iraakse hoofdstad Bagdad 22 medewerkers van de VN om het leven bij een bomaanslag. Om hen te eren, en ook te laten zien wat een risico humanitaire helpers nemen in hun werk, is deze datum gekozen. Aan de Dag is ook een thema opgehangen, maar dat thema voor dit jaar is nog niet bekend.
Sinds 2007 is het ieder jaar op 18 oktober de Europese Dag tegen Mensenhandel. Regeringen en kerken besteden deze dag aandacht aan het probleem mensenhandel.
Op $datum slaan introverte mensen een zucht van verlichting. De feestdagen zijn voorbij, de drukke feesten en evenementen en samenkomsten waarin ze een hele dag met anderen moeten praten zijn dan voorbij, er is weer even rust.
Internetactivisiten roepen het al jaren: Het internet is lang niet meer zo vrij als het zou moeten zijn. Sommige landen nemen de macht over hun eigen internet, anderen maken het lastig om kritische websites te bezoeken.