Foto's maken is de laatste jaren voor iedereen bijzonder toegankelijk geworden. Zijn het niet de immer dalende prijzen van camera's, dan zijn het wel de steeds betere camera's die we in telefoons stoppen. Dat kan zowel een zegen als een vloek zijn voor de fotografie. Nooit meer te maken met rolletjes, je nooit meer zorgen maken of dit wel een foto waard is, nooit meer gegeneerd naar de Kruidvat begeven om je pikante weekendfoto's op te gaan halen...
Stilstaan Van de andere kant is het jammer, vinden veel (semi)-professionele fotografen, dat foto's zo'n gemeengoed zijn geworden dat er weinig meer wordt stilgestaan bij het maken van die ene, wereldveranderende plaat. Wereld Fotografiedag is een Dag waarop dat juist weer w'el de bedoeling is, waarbij we stilstaan bij wat fotografie kan betekenen voor uw vakantieherinneringen.
Hoe we de Dag moeten vieren lijkt ons makkelijk. Maak gewoon een foto van hoe u 19 augustus doorbrengt, en belangrijker nog, deel dat met anderen! Maar zorg wel dat het een beetje een speciale foto wordt, ok?
Grondslag De datum van 19 augustus is met een reden gekozen: Dit was namelijk de Dag dat de Daguerreotype werd aangekondigd. Dit is een nogal ingewikkeld proces dat wordt gezien als de grondslag voor de moderne fotografie. Kodakmomentje dus.
Statistieken, dat klinkt als iets heel ingewikkelds en wiskundigs, en ook niet echt heel boeiend om eerlijk te zijn. Wees gerust, op Wereld StatistiekDag hoeft u zelf niets te berekenen of formules toe te passen op iets, maar u moet wel even beseffen hoe belangrijk het is dat dergelijk werk door bepaalde mensen en organisaties wordt gedaan.
Op 21 juli 1969 zette de mensheid zijn grootste stap ooit. Neil Armstrong zette toen voor het eerst een voet op een ander hemellichaam. De maanlanding mocht dan wel voortkomen uit een Koude Oorlog met het doel de Sovjets technologisch af te troeven, maar het zorgde wel voor een van de meest historisch significante momenten in onze 10.
Misschien is het wel een beetje raar om een hele Dag te organiseren rondom een cijfer (en ook nog eens een laag cijfer...), maar op 14 maart gebeurt het toch: Het is dan Internationale Pi-Dag!