Deze Dag bestaat al sinds 1996. Toen richtte de International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS) een Dag op voor hun eigen beroepsgroep. Tijdens deze Dag wordt er aandacht gevraagd voor labonderzoek in met name de gezondheidssector. De Dag is bedoeld om de werknemers die dagelijks in witte jassen door microscopen te turen eens extra in het zonnetje te zetten.
Tijdens de Dag worden er over de hele wereld evenementen gehouden, met name in ziekenhuizen en andere medische centra. Het thema draait zowel dit jaar als volgend jaar om de rol van biomedisch laboratoriumonderzoek tijdens de coronacrisis.
In Nederland wordt de Dag ook gevierd, maar dan als Dag van de Analist. De Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratoriummedewerkers organiseert een evenement op in het UMCG met André Kuipers als spreker. Die zal zich daar thuisvoelen; Kuipers is naast astronaut ook zelf medicus.
Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.
Wetenschap en de zoektocht naar de waarheid zijn van levensbelang voor de mens. Hoe lang hadden we ziek moeten blijven zonder penicilline of zelfs het coronavaccin, hoeveel harder hadden we moeten werken zonder de stoommachine en hoe donker waren de dagen geweest zonder de gloeilamp?
De ramp in het Oekraïense Chernobyl is een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis van de mensheid. Op $datum 1986 ontplofte de kernreactor van de nucleaire elektriciteitscentrale, waardoor een gebied van tientallen kilometers voor de komende eeuwen besmet en onbewoonbaar werd.