In Nederland-waterland redden we ons wel. Als je hier in een meer of rivier valt schoolzwem je je meestal gewoon naar de oever, en recreatief zwemmen is 's zomers een van onze favoriete bezigheden. Desondanks verdrinken er nog steeds wel eens mensen, en wereldwijd is dat probleem alleen maar erger. Op 25 juli vragen we daar aandacht voor, met de Internationale Dag ter Voorkoming van Verdrinking.
Wist u bijvoorbeeld dat er jaarlijks bijna 230.000 mensen verdrinken? Van alle niet-natuurlijke sterfgevallen is verdrinking maar liefst de derde doodsoorzaak. Dat komt het meest voor in arme landen. Tijdens de Internationale Dag ter Voorkoming van Verdrinking vragen de Verenigde Naties aandacht voor die cijfers, maar zeker ook voor de oplossingen voor het probleem. De Dag is bedoeld om het belang van goede zwemlessen en het beveiligen van onbewaakte waterpunten te benoemen, en om mensen op te leiden tot reddingsbrigadiers en zweminstructeurs.
Op deze Dag kunt u zowel rapporten lezen met ontwikkelingen erin over bijvoorbeeld sterftecijfers, maar grote kans dat zwemclubs, zwembaden en reddingsbrigades gratis cursussen en demonstraties geven. Op overheidsniveau gaan ambtenaren op werkbezoeken.
Ieder jaar wordt op 15 juni de Internationale Dag tegen Misbruik van Ouderen gehouden. U hoeft geen raketwetenschapper te zijn om te bedenken waar die Dag over gaat: u mag vandaag geen bejaarden meppen, tasjes roven van oude oma's, of uw voeten op de ouderenzitplek in de bus leggen.
Roze Maandag is één van de vele homofeesten die ons tolerante land rijk is. Naast Roze Zaterdag is Roze Maandag zowat het grootste feest waarin de LHTB-gemeenschap zich even helemaal vogelvrij mag noemen, en waarin we vieren dat het in Nederland niemand ene snars aangaat met wie je je bed deelt.
Een kus is het beste teken van affectie. Het betekent veel, in iedere cultuur op deze aardkloot is het op elkaar brengen van de monden het toonbeeld van liefde.