De slavenhandel is een zwarte periode uit onze geschiedenis. We hoeven er niet trots op te zijn, maar het is ook belangrijk dat we het niet wegmoffelen. Er zijn daarom verschillende Dagen voor het herdenken van de slavenhandel, om stil te staan bij de lessen die we daaruit kunnen trekken en om de vele slachtoffers te eren. 23 augustus is het bijvoorbeeld de Dag Ter Herdenking Van De Slavenhandel (En De Afschaffing Ervan), in het Engels de International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition.
Het doel van deze Dag is het gedenken van de slavernij als historische periode.. Op andere Dagen, zoals de Dag Ter Herinnering Van De Slavernij En De Transatlantische Slavenhandel, staan juist de individuele slachtoffers van de slavernij centraal. En dan is er ook nog de Dag voor Afschaffing van de Slavernij, die zich juist richt op moderne slavenhandel. Want onlangs alle goede bedoelingen en acties zijn er nog steeds miljoenen mensen die anno nu nog als slaaf worden gezien.
Tijdens de Dag Ter Herdenking Van De Slavenhandel (En De Afschaffing Ervan) worden er voorlichtingen gegeven in bijvoorbeeld musea over de geschiedenis van de slavernij, er worden films gedraaid op tv of in bioscopen, en u kunt zich inleven in het onderwerp. De bedoeling is even stil te staan bij de slachtoffers.
De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie vindt ieder jaar plaats op 17 mei. Die datum is niet geheel toevallig gekozen. Geloof het of niet, maar homofilie werd tot 1990 door de Wereld Gezondheidsorganisatie als ziekte aangemerkt.
De Dag voor de mensen die geen huis hebben. Op $datum staan we stil bij dit fenomeen, omdat thuisloosheid in een welvarend land als Nederland niet zou moeten en mogen bestaan.
Op 21 maart 1960, tijdens een vredesdemonstratie in Sharpeville in Zuid-Afrika, opende de politie het vuur op demonstranten en doodde 69 personen. Deze demonstratie werd gehouden voor het doorvoeren van de anti-apartheidwetten in dat land, die toen nog niet van kracht waren.