Als u dacht dat het facisme na de Tweede Wereldoorlog definitief was verslagen, hebben we slecht nieuws voor u. Ook het antisemitisme is beslist niet iets dat we kunnen bagatelliseren als 'ach, dat waren die gekke Duitsers maar'. Sterker nog, ons parlement bevat ook dit jaar nog steeds een aantal uitgesproken facisten, racisten en Joden-haters. Oplettendheid tegen deze vorm van democratie- en vrijheidsondermijnende bruinhemden blijft geboden, en daar staat we op 9 november even bij stil. Het is dan de Internationale Dag tegen Fascisme en Antisemitisme.
De Dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De datum is niet geheel toevallig gekozen; in 1938 vond toen de Kristallnacht plaats, de dag waarop de nazi's hun hetze tegen de Joden begonnen door overal synagoges in brand te steken en winkels te vernielen.
Wereldwijd worden er allerlei reclamecampagnes gestart tegen deze vorm van discriminatie. Informatie kunt u vinden op dayagainstfacism.eu, of op deze website.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag tegen Facisme en Antisemitisme!
We leven in moeilijke tijden. Tijden waarin we elkaar niet altijd even goed waarderen. Best begrijpelijk. We leven in een klein land met veel inwoners.
Terrorisme heeft grote, ontwrichtende effecten op de maatschappij. De angst voor aanslagen kan ervoor zorgen dat politieke systemen fundamenteel veranderen, maar het is vooral het verlies van de slachtoffers ervan die de maatschappij het hardst treffen.
Als u leeft volgens de teksten van Marco Borsato doet u het fout. Wie werkelijk denkt dat de meeste dromen bedrog zijn is juist degene die bedrogen uitkomt, want alleen met een droom kan de wereld worden verbeterd.