Het is moeilijk te onderschatten waar de mensheid zou staan zonder de uitvinding van antibiotica. Het medicijn heeft miljoenen levens gered en voorkomt ziektes en pandemieën. Reden genoeg om er eens stil te staan bij de antibiotica, en dat doet de Europese Unie op 18 november.
Hoewel antibiotica ziektes kan voorkomen en over het algemeen goed is voor de volksgezondheid, zitten er ook risico's aan het gebruik ervan. Zeker bij overmatig gebruik kunnen mensen immuun worden, en dat is dan weer slecht voor de gezondheidheid van grote groepen mensen. De Dag is daarom ook niet alleen een viering van de mooie ontwikkeling, maar ook een dag van voorlichting en waarschuwing tegen overmatig medicijngebruik.
De Dag is opgericht door de Europese Commissie, inmiddels een geduchte concurrent van de Verenigde Naties als het gaat om het organiseren van dit soort Dagen. Meer informatie is dan ook te vinden op hun website.
Wens iemand een Fijne Europese Dag van de Antibiotica!
Internationale Down-Syndroomdag vindt ieder jaar plaats op 21 maart. Dat is geen toeval: Mensen met het syndroom van Down hebben hun 21e chromosoom 3 keer.
Kunt u het zich voorstellen hoe het is om niets te ruiken? Goed, soms zal het voordelen hebben, maar in het algemeen is een voorjaarswandeling toch minder leuk zonder de geur van versgemaaid gras en smaakt een kop koffie toch minder lekker.
Jaarlijks wordt 8 mei de Dag van het Rode kruis georganiseerd. Niet geheel toevallig is 8 mei de geboortedatum van de oprichter van het Rode Kruis, Henri Dunant (overigens ook de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede).