1 januari

Dag van het Nieuwe Jaar

aandacht1 januari - 285 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 22 maart 13:09

Dag van het Nieuwe Jaar

Categorie:
195-barcode Overig

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Een nieuw jaar, een nieuw begin voor een volle agenda. Nationale, internationale en lokale Dagen worden weer volop in het leven geroepen dit jaar, door verenigingen, beroepsgroepen en organisaties, om aandacht te vragen over onderwerpen die voor zowel hen als de maatschappij van belang zijn. En dit alles begint op 1 januari, de Dag van het Nieuwe Jaar!

Vroeger werd het nieuwe jaar op 1 maart ingeluid, dat was vroeger het begin van de lente en dus van een nieuw jaar. Dat veranderde in 44 voor Christus, toen de Romeinse keizer Caesar de juliaanse kalender invoerde. Vanaf dat moment vieren we hier nieuwjaar op 1 januari.

Overigens wordt het nieuwe jaar lang niet overal op 1 januari ingeluid; in Arabische of Zuidoost-Aziatische landen of in China worden hele andere data en redenen gehanteerd.

Door de verschillende tijdzones van de wereld begint het nieuwe jaar niet overal tegelijk. De inwoners van Samoa, een eilandstaat in de Stille Oceaan, hebben de eer om het spits af te bijten; het nieuwe jaar begint daar om 10 uur 's ochtends (Nederlandse tijd)

Wens iemand een Fijne Dag van het Nieuwe Jaar!
Verwante Dagen

Internationale Dag tegen het gebruik van Chemische Wapens
30 november
De Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare is ieder jaar op 30 november. Op deze Dag worden slachtoffers van Chemische Wapens herdacht. Daarnaast wordt ingezet op het verminderen van het gebruik van Chemische Wapens, om zo vrede en veiligheid in onze samenleving te bewaren.

Internationale Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen
25 juli
Deze Dag, die in 2014 is uitgeroepen tot Dag van de solidariteit met Jock Palfreeman – een Australische man die in Bulgarije een straf van twintig jaar uitzit omdat hij twee Roma-mannen had verdedigd tegen een aanval van fascistische voetbalvandalen, is bedoeld om de grenzen te doorbreken en een internationaal antwoord tegen het fascisme te formuleren.

Internationale Dag van de Verenigde Naties
24 oktober
Frequente bezoeker van deze site als u ongetwijfeld bent, hoeven we u niet uit te leggen dat de Verenigde Naties beslist niet schuw zijn met het organiseren van Dagen Van.

Deze site gebruikt Cookies.