1 januari

Dag van het Nieuwe Jaar

aandacht1 januari - 346 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 22 maart 13:09

Dag van het Nieuwe Jaar

Categorie:
195-barcode Overig

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Een nieuw jaar, een nieuw begin voor een volle agenda. Nationale, internationale en lokale Dagen worden weer volop in het leven geroepen dit jaar, door verenigingen, beroepsgroepen en organisaties, om aandacht te vragen over onderwerpen die voor zowel hen als de maatschappij van belang zijn. En dit alles begint op 1 januari, de Dag van het Nieuwe Jaar!

Vroeger werd het nieuwe jaar op 1 maart ingeluid, dat was vroeger het begin van de lente en dus van een nieuw jaar. Dat veranderde in 44 voor Christus, toen de Romeinse keizer Caesar de juliaanse kalender invoerde. Vanaf dat moment vieren we hier nieuwjaar op 1 januari.

Overigens wordt het nieuwe jaar lang niet overal op 1 januari ingeluid; in Arabische of Zuidoost-Aziatische landen of in China worden hele andere data en redenen gehanteerd.

Door de verschillende tijdzones van de wereld begint het nieuwe jaar niet overal tegelijk. De inwoners van Samoa, een eilandstaat in de Stille Oceaan, hebben de eer om het spits af te bijten; het nieuwe jaar begint daar om 10 uur 's ochtends (Nederlandse tijd)

Wens iemand een Fijne Dag van het Nieuwe Jaar!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Astrologie
20 maart
Astrologie wordt nog al eens door de war gehaald met astronomie. Daar is dus niks van waar. De eerste is kwakzalverij, de tweede een exacte wetenschap.

Internationale Dag ter voorkoming van Zelfdoding
10 september
Ieder jaar staan we op 10 september stil bij iedereen die lijdt aan suïcidale neigingen, en aan alle slachtoffers van zelfmoord. Want nee, de neiging tot zelfdoding is niet "een beetje depri" zijn, het is een serieuze ziekte die ook als zodanig moet worden behandeld.

Internationale Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen
25 juli
Deze Dag, die in 2014 is uitgeroepen tot Dag van de solidariteit met Jock Palfreeman – een Australische man die in Bulgarije een straf van twintig jaar uitzit omdat hij twee Roma-mannen had verdedigd tegen een aanval van fascistische voetbalvandalen, is bedoeld om de grenzen te doorbreken en een internationaal antwoord tegen het fascisme te formuleren.

1
januari

1 jan

Deze site gebruikt Cookies.