Jongeren en de kerk, dat is een moeizame combinatie. Steeds minder jeugdigen bezoeken het huis van God, en daardoor lopen kerken leger en leger. De schuld ligt niet alleen bij de jongeren zelf, maar ook bij de kerken, vindt de Stichting Chris en Voorkom, een christelijke organisatie die opkomt voor jongeren. De kerk mag best wat meer aandacht besteden aan jongeren, en daarom organiseert de stichting op 18 februari de Dag van het Jeugdpastoraat. Dit jaar vindt die trouwens een week lang plaats, maar dan online, in verband met de coronacrisis.
Tijdens die Dag is er een programma dat vol zit met bijbelstudies, lezingen over het geloof, en een rondetafelgesprek over 'de tiener in de kerk'. De Dag is bedoeld voor iedereen die wil dat er méér jongeren naar de kerk zouden moeten komen, en dan niet alleen naar de sociaal-verplichte kerstmis. Het resultaat is een Dag vol verbroedering en gezamelijkheid, allemaal onder de noemer van het geloof. Waarschijnlijk is er koffie, en met een beetje geluk kunt u een hostie meepakken.
Opvallend voor de Wereld Gebedsdag, is dat dit een Dag is die voornamelijk bedoeld is voor vrouwen. Volgens de officiële website is het doel van de Dag om "Samen te vieren en te delen", door wereldwijd "vrouwen te verenigen in een keten van gebed".
Religie. Nog zo'n heikel punt. In een tijd waarin bepaalde politici de islam verketteren de katholieke kerk allang niet meer zo belangrijk is als het ooit was, is wat meer vertrouwen en wederzijds respect best wenselijk.
De vrijheid om te geloven in ieder opperwezen dat je maar wil is een van de belangrijkste fundamenten van ons democratisch bestaan. Of je nou in God of Allah of Vishnu en Krishna gelooft, of dat je zo'n wappie bent die nog steeds denkt dat het Vliegend Spagettimonster een leuke grap is of zelfs als je voor jezelf bedacht hebt dat er helemaal Niets is, het maakt niet uit een groot deel van de westerse wereld.