20 april

Dag van de Fietshelm

20 april - 37 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 16 januari 16:28

Dag van de Fietshelm

Categorie:
150-sailboat Verkeer

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Als rechtgeaarde Hollanders zijn fietshelmen niet echt ons ding. Wij voelen ons onschendbaar op de fiets, niet zoals die zwakke Duitsers met hun malle helmpjes en zachte schedeltjes. Een echte Nederlander rijdt niet alleen met een kind voor- en achterop en twee boodschappentassen aan het stuur, maar ook zonder hoofdbescherming door rood over een druk Amsterdams kruispunt. Over de gevolgen denken we liever niet na, maar tegelijkertijd kunnen die catastrofaal zijn. Daarvoor waarschuwt in ieder geval de organisatie Artsen Voor Veilig Fietsen, die de Dag van de Fietshelm heeft opgericht samen met de Hersenstichting en het HersenStrijd Fonds.

De Dag van de Fietshelm wordt gehouden op 20 april, en wat we op die Dag doen laat zich uiteraard raden. De Dag is bedoeld om iedereen die wel eens de weg op gaat (toch zo'n 99% van alle Nederlanders) te wijzen op de voordelen van de fietshelm. De organisaties halen aan dat er steeds meer ongelukken voorkomen doordat fietsers koppig weigeren zich mal uit te dossen, en dat de kans op (blijvend) hersenletsel met 60 tot 71% kleiner wordt met een helm.

Op deze Dag zijn er door het hele land activiteiten bij te wonen die om dit onderwerp draaien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan fietsmarathons en crowdfundingacties, rondetafelgesprekken en persoonlijke verhalen van slachtoffers.

Alle informatie is te vinden in een persbericht van de organisatie, en voor een overzicht van activiteiten kunt u terecht op de website van het HersenStrijd Fonds.

Wens iemand een Fijne Dag van de Fietshelm!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Spoorwegovergang
10 juni
Van achter het stuur gezien zijn er weinig dingen zo irritant als stilstaan voor een wissel waar de Sprinter van Emmercompascuum naar Tweede Exloërmond langsop tuft.

Dag van de Lightrail
26 januari
Quizvraagje: Wat is een lightrail? A: Een verlicht stuk vangrail B: Nieuwe makreel, maar dan 'light', zonder suikers C: Een ultralichte trein op electriciteit Het kostte ons ook wat moeite om het uit te zoeken, maar we kunnen u zeggen dat het antwoord C is.

Internationale Dag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers
20 november
Links, rechts, dan nog een keer links, zo leerden wij vroeger oversteken. Hartstikke veilig, en alleen oversteken als het licht groen is. Nederland is een bijzonder veilig land wat verkeer betreft.

Deze site gebruikt Cookies.