5 maart

Dag van de Maximumsnelheid

partner5 maart - 78 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Dag van de Maximumsnelheid

Categorie:
150-sailboat Verkeer

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Partner:
Ja (lees meer)

[PARTNER*] Het is soms heel verleidelijk om dat gaspedaal nét iets harder in te trappen dan u zou willen, maar te snel rijden is levensgevaarlijk, slecht voor het milieu én vervelend voor omwonenden. De Helmondse afdeling van Veilig Verkeer Nederland wil tijdens de Dag van de Maximumsnelheid extra aandacht vragen voor uw snelheid op de wegen waarop u op die dag rijdt. Vaak blijkt namelijk dat we ons niet bewust zijn van deze snelheid en hierdoor bijdragen aan het grootste buurtprobleem van onszelf.

Dat blijkt onder andere uit de Veiligheidsmonitor die ieder jaar wordt gehouden. Hard rijden is een constant terugkerend punt van irritatie, en kan veel schade en leed veroorzaken. "Ieder jaar komt daar uit dat we bijna allemaal vinden dat hard rijden als eerste moet worden aangepakt", vertelt VVN-bestuurslid Alex van de Westerlo.

Bewustwording
Voor een groot deel komt dat neer op bewustwording", gaat Van de Westerlo verder. “Als organisatie willen we daarom in gesprek gaan met wijkbewoners omdat we dit probleem juist zelf veroorzaken. Ook willen we met hen kijken op welke manier we anderen kunnen aanspreken op hun rijgedrag en op welke manier we hen hierbij kunnen helpen."

"Dit doen we echter niet alleen maar als vrijwilligers van VVN samen met andere wijkbewoners en professionals van de gemeente Helmond, provincie Noord-Brabant, de politie, de LEV-groep en vele anderen. "Veel mensen weten niet wat ze moeten doen om iemand aan te spreken op hun rijgedrag. Daarom hebben we samen met alle partners op de website www.denkaanmax.nl een productenboek ontwikkelt waar iedereen alle informative kan vinden.

Daarnaast weten buurtbewoners vaak zelf het beste waar de pijnpunten zitten. "Waar rijden mensen meestal te hard, en wie zijn dat?"

In gesprek met bewoners
VVN Helmond wil ook in gesprek met wijkbewoners in de rest van de Provincie en Nederland. De Veiligheidsmonitor geeft namelijk aan dat dit niet alleen een Helmonds probleem is maar dat in geheel Nederland het hard rijden als grootste buurtpreobleem wordt ervaren wat iedereen als eerste aangepakt wil zien. In Brabant heeft de Provincie de campagne 'NUL verkeersdoden in Brabant' lopen met als doel het aantal verkeersslachtoffers te minimaliseren. Van de Westerlo denkt dat de Dag van de Maximumsnelheid daar zeker aan kan bijdragen.

Verkeersveiligheid
De Dag van de Maximumsnelheid vindt daarom de komende 4 jaar plaats. Het is onderdeel van een breder project van VVN Helmond om voor bewustwording van verkeersveiligheid te zorgen. Daar hoort bijvoorbeeld een buurtbegeleidingsproject en scholenproject bij, en het inzetten van middelen zoals snelheidsindicators en preventieve acties met laserguns.

Overal in Nederland
Hoewel de Dag van de Maximumsnelheid in principe in de omgeving van Helmond plaatsvindt kan iedereen de datum aangrijpen om zelf iets te doen. Denk zelf eens na wat u in uw buurt kunt doen, en sta sowieso eens stil bij uw eigen rijgedrag* Deze Dag is opgericht via het partnerprogramma van FijneDagVan.

Wens iemand een Fijne Dag van de Maximumsnelheid!
Verwante Dagen

Dag van de Vrachtwagenchauffeur
12 december
Zonder vrachtwagenschauffeurs stort de wereld in. Niet overdreven. De supermarkten? Binnen een dag niks meer in huis. Tankstations? Zeg maar dag tegen uw mobiliteit.

Dag van de Fietshelm
10 april
Als rechtgeaarde Hollanders zijn fietshelmen niet echt ons ding. Wij voelen ons onschendbaar op de fiets, niet zoals die zwakke Duitsers met hun malle helmpjes en zachte schedeltjes.

Internationale Dag van de Spoorwegovergang
10 juni
Van achter het stuur gezien zijn er weinig dingen zo irritant als stilstaan voor een wissel waar de Sprinter van Emmercompascuum naar Tweede Exloërmond langsop tuft.

Deze site gebruikt Cookies.