9 mei

Nationale Stoomtreindag

9 mei - 46 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 16 mei 21:29

Nationale Stoomtreindag

Categorie:
150-sailboat Verkeer

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Met de trein op vakantie of dagelijks pendelen met de Nederlandse Spoorwegen is hartstikke leuk en ook nog eens milieuvriendelijk, maar de treinen zijn doorgaans wel een beetje saai. Zeg je trein, dan zeg je zo'n ouderwetse stomende boemel die door de Zwitserse Alpen trekt, die alle groene ambities volledig vernietigd door dikke zwarte rook uit te blazen en met een klassieke bel alle passerende dorpen wakker maakt. Op Hemelvaart zoeken we dat nostalgische gevoel weer op; het is dan de Nationale Stoomtreindag.

De Nationale Stoomtreindag vindt ieder jaar plaats tijdens Hemelvaart. Dat is dit jaar dus op 9 mei. Op die Dag zijn er meerdere treinen stoomlocomotieven die toeristen een dagje meenemen en een rondje gaan rijden, zodat u zich even kunt wagen aan de tijden van weleer. Zo rijdt er bijvoorbeeld een stoomtrein rond Apeldoorn, maar er zijn ook evenementen rondom de stoomtrein te vieren. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij het museum Buurtspoorweg, dat meerdere stoomlocomotieven heeft en die deze Dag tentoonstelt.

Wie er achter de dag zit, is niet helemaal bekend. Er zijn inmiddels zo veel evenementen te vinden dat een enkele centrale organisatie niet meer nodig is. U hoeft zich daarom ook niet te vervelen; kijk maar eens op de website van Railmusea.nl voor een overzicht van alle activiteiten.

Wens iemand een Fijne Nationale Stoomtreindag!
Verwante Dagen

Fiets-naar-je-Werk-Dag
16 mei
Medio mei springen we jaarlijks op ons stalen ros springen om naar het werk te gaan, in plaats van altijd maar de auto te pakken of in die vieze dieselbus te stappen.

Dag van de Fietshelm
10 april
Als rechtgeaarde Hollanders zijn fietshelmen niet echt ons ding. Wij voelen ons onschendbaar op de fiets, niet zoals die zwakke Duitsers met hun malle helmpjes en zachte schedeltjes.

Internationale Dag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers
17 november
Links, rechts, dan nog een keer links, zo leerden wij vroeger oversteken. Hartstikke veilig, en alleen oversteken als het licht groen is. Nederland is een bijzonder veilig land wat verkeer betreft.

Deze site gebruikt Cookies.