17 april is een belangrijke dag voor 190.000 Nederlanders; dat is voor hen vaak de laatste schooldag voor hun eindexamens beginnen. Die vindt na de meivakantie plaats en is een significant moment voor deze scholieren. Het eindexamen bepaalt namelijk de helft van hun eindcijfers op hun rapporten en dat kan het verschil worden tussen een MBO- of een HBO-studie. Hoog tijd om ze in het zonnetje te zetten, en dat gebeurt op de Dag van de Examenleerling.
Het is niet duidelijk wie de centrale organisator van deze Dag is, maar tientallen of zelfs honderden middelbare scholen in Nederland doen met de Dag mee. Net voor de examens beginnen krijgen zij nog wat extra aandacht; een bedankje van de docent, een leuk presentje of gewoon een uurtje eerder naar huis. Er zijn tientallen sites van scholen en onderwijsinstellingen die hier aandacht aan besteden, dus Google hier vooral op.
Er zijn ruim 350,000 leraren in het Nederlandse onderwijs, en ondanks de vele schoolvakanties wordt het zware beroep van deze bevolkingsgroep vaak ondergewaardeerd.
Op 8 september ieder jaar worden we door de Verenigde Naties (door UNESCO, om precies te zijn) herinnerd aan hoe het nu eigenlijk staat met de alfabetiseringscijfers van het afgelopen jaar.
Op 17 november 1939 bestormden de Nazi's de Universiteit van Praag, en vermoordden daar 9 studenten en professoren. Dat was de aanleiding voor national verzet onder studenten tegen de opressie door de Nazi's, en aanleiding voor de International Students' Council in 1941 om 17 november uit te roepen tot Internationale Dag van de Student.