Geef het maar toe: Ook u zit vaak genoeg op de klok te kijken tijdens het werk. Die laatste twee uurtjes, die 4-uursdip, daar heeft u soms helemaal geen zin in. Net als wij hoor. Maar besef wel dat er gestreden is om die 8-urige werkdag te krijgen! In 1817 begon de Britse ondernemer Robert Owen aan een voorstel om zijn fabrieksmedewerkers slechts 8 uur per dag te laten werken. Dat zou beter zijn voor hun fysieke, mentale en sociale gezondheid, zo redeneerde hij. Dat was het begin van de tijd waarin werknemers meer rechten kregen.
Sindsdien wordt iedere 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd, het feest voor de noeste werker. Over de keuze van de datum verschillen de mening nog wel eens. Sommigen zeggen dat die datum is gekozen omdat die dag in 1884 de American Federation of Labor een wet doorvoerde die de 8-urige werkdag mogelijk maakte. Anderen zeggen dat voor 1 mei is gekozen, omdat in 1886 op die dag een staking in Chicago uit de hand liep en er enkele doden vielen. Er wordt gezegd dat de Dag Van De Arbeid een gedenkdag voor die doden is.
Hoe het ook zei, de Dag is erg bekend. Vooral in socialistische en (ex-)communistische landen wordt de Dag gevierd. In België, Duitsland en Frankrijk is de Dag veel populairder en in veel Balkanlanden is het zelfs een nationale feestdag. In Nederland heeft de PvdA al meerdere keren gepoogd de Dag ook hier als zodanig te benoemen, maar die pogingen vielen altijd in het water.
Als vrouwen, (Afrikaanse) kinderen, ouderen, mannen en meisjes een eigen Dag krijgen, waarom zouden econometristen er dan geen mogen krijgen? Op $datum is het Landelijke Econometristendag.
Shoppen, dat doe je niet meer in een winkel. Online, daar moet je zijn als je boeken, films, boodschappen, of want dan ook wil kopen. De economie van online winkelen stijgt explosief, en de bezorgmarkt kan het aantal bestelde pakketjes maar nauwelijks aan.
Met een goede opleiding kun je ver komen in het leven. Toch is dat voor lang niet iedereen een gegeven. Hier in het Westen hebben we te maken met een leenstelsel, maar zelfs dat onzalige plan is nog erg effectief vergeleken met wat er voor mensen uit derdewereldlanden vaak mogelijk is.