Jaar van het Bos


2024
Aangepast op 8 december 18:33

Echte bossen kennen we in Nederland niet echt. Hooguit zijn er wat boomperken met grootheidswaan die je met wat verbeelding bos mag noemen, maar veel meer dan uitgestrekte, straks georganiseerde en gemillimeteerde parken zijn het niet. Toch moeten we de weinige 'bossen' in ons land koesteren. Ze hebben het al moeilijk genoeg met klimaatverandering en stikstofneerslag. Tegelijk brengen ze ons veel biodiversiteit en gezonde lucht. Genoeg redenen om 2024 uit te roepen tot het Jaar van het Bos!


Dat is precies wat Staatsbosbeheer vorig jaar deed. Dat het Jaar van het Bos in 2024 plaatsvindt is niet heel gek. Dan bestaat Staatsbosbeheer namelijk 125 jaar. Het Jaar werd aangekondigd tijdens de Nationale Boomfeestdag.

Wat we tijdens dit jaar vieren, laat zich raden. Staatsbosbeheer en andere natuur- en milieorganisaties grijpen het jaar aan om meer bewustzijn te creëeren voor het belang van bossen. Ook staat het specifiek het beheer van bossen centraal, want in een strak bureaucratisch land als Nederland is er geen vierkante meter die niet minitieus wordt beheerd.

Het programma krijgt in de loop van het jaar meer vorm. Verwacht onder andere informatie- en voorlichtingssessies, die uiteraard niet onder het systeemplafond maar lekker tussen het groen plaatsvinden. Boswachters en andere natuurbeheerders doen bijvoorbeeld aan wandelingen. Ook komt er 'een extra feestelijke landelijke viering van de Boomfeestdag'.

Alle informatie over dit jaar is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.