Internationaal Jaar van Wijn en de Wijnstok


2024
Aangepast op 15 december 17:37

Het Internationaal Jaar van Wijn en de Wijnstok is opgericht door een gelijknamige organisatie, de International Organization of Vine and Wine. Dat is een samenwerkingsverband van 50 landen die allemaal in meer of mindere mate wijn produceren. Die vormen niet alleen een fancy supranationaal wijnproeverijclubje, maar een sterke organisatie die gezamenlijk opkomt voor de belangen van wijnmakers. In 2024 viert de organisatie zijn honderdste verjaardag. Daar hoort een uitbundig, feestelijk jaar bij.


Tijdens dit jaar staat met name het werk van de internationale organisatie, de IOV, centraal. Die houdt bijvoorbeeld een grote dataset bij met wijnstatistieken van deelnemende landen, die vervolgens kunnen worden gedeeld met beleidsmakers. Verder analyseert de organisatie de staat van de wijnindustrie en zorgt het voor promotie daarvan.

"Deze viering kijkt naar het verleden, viert het heden en legt de eerste bouwstenen voor de komende eeuw", schrijft de organisatie over het jaar 2024. "Een nieuwe tijd, die wordt gedefinieerd door digitale transformatie en klimaatverandering, vereist dat de wijnbouwsector zich aanpast."

In de praktijk gebeurt er weinig in het Jaar van Wijn en de Wijnstok, geeft ook de organisatie zelf toe. Het Jaar eindigt weliswaar met de verhuizing naar een nieuw hoofdkwartier en een congres in Dijon, maar verder zijn er vrijwel geen grote evenementen en is het Jaar vooral symbolisch. Laat u dat er vooral niet van weerhouden om zelf iets te organiseren; 2024 is een beter jaar dan ooit om u zelf eens te verdiepen in de vinologie. Dus trek een goede fles malbec open, of twee, en proeven maar!

Meer informatie over dit hele Jaar is te vinden op de website van de organisator.Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.