Wij zullen u eerlijk bekennen: Wij hebben hier op de FijneDagVan-redactie niet veel op met vegetarisme. Ook niet met vegetariërs in het algemeen. Geitenwollensokkentypes. Geef ons maar een lekker vette hamburger.
Zo'n goed stuk barbecuevlees waar het vet vanaf druipt. Lekker mannelijk. Vlees, veel vlees. Vlees is goed. Maar van de andere kant zijn we wel heel tolerant voor andere meningen. En vegetarisme is immers ook maar een mening. Dus we laten de vegetariers lekker aan hun sojaburgers en tofu knabbelen. Smakelijk, niet voor ons. En toch maken we EEN uitzondering. Op 1 oktober.
1 oktober is het namelijk Wereld Vegetarismedag, of Dag van de Vegetariër, of hoe u het ook wilt noemen. De Dag van het Vegetarisme is eigenlijk de kick-off van een hele maand vol voorgenoemde lekkernijen. Oktober is namelijk de MAAND van het Vegetarisme. Maar zo betrokken zijn we nu ook weer niet. Zeker niet als u bedenkt dat oktober doorloopt in november, en dat dat (bijna expres, lijkt het wel) de Maand van het Veganisme is! Alsof ze het erom doen... 1 november is dan ook de Dag van het Veganisme, en wat het verschil is mag u lekker zelf lezen.
Dan over naar de Dag van het Vegetarisme. Want na dit lange intro zullen we u ook wel even uitleggen wat dat precies is. In feite spreekt de naam wel voor zich. Op deze datum wordt ons verteld wat de voordelen van het vegetarier-zijn inhouden. Het is voornamelijk een altruistische daad: Het moet helpen tegen de megastallen, het is goed voor dierenwelzijn en zo. Hartstikke mooi. Niet voor ons, maar het idee is mooi.
Nu vraagt u zich af wat u allemaal op deze dag kunt doen. Laten we beginnen met het zelf te proberen. Eet die Dag eens geen vlees, maar een lekkere vegaburger of een krop sla. Maar de organisatie raadt u ook aan om eens een rondje te maken langs uw favoriete restaurants en hen aan te raden ook eens vegetarisch te koken. Of probeer uw vrienden en familie om te praten meer aan de dieren te denken. Afijn, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Tegelijkertijd als de VN de Dag van de Duurzame Gastronomie organiseert is het werelddag van de Sushi. Uitgeroepen door ene DeMay via facebook en misschien nog wel meer in het nieuws dan Gastronomiedag.
Toegegeven, wij hadden er persoonlijk nog nooit van gehoord, maar volgens de zuiderbuurse toeristenbond is de Geraardbergse mattentaart 'hét bekendste streekproduct van de Vlaamse Ardennen.
Op een doordeweekse dag, als er gewoon een Knorr Wereldgerecht op tafel moet komen, dan gooien we gewoon een mes en vork naast ons bord neer en gaat de pan op tafel.