Mol is niet alleen een klein diertje onder uw grasmat, maar ook een fysische eenheid en daarmee één van de zeven basiseenheden van het internationale stelsel van eenheden. Het geeft aan hoeveel stof ergens in zit. En dan hebben we het weer niet over uw katoene trui, maar over materie en antimaterie.
23 oktober is niet zomaar gekozen. Want 1 mol is gelijk aan het aantal deeltjes: 6,02214 × 10^23. Met de Amerikaanse schrijfwijze maakt dit de tijd 6:02 op 23 oktober dus MOL-Dag. Met Mol wordt doorgaans gerefereerd aan Avogadro omdat hij het eerst het verband zag en het nummer dus ontwikkelde. Er is bovendien zelfs een Mol-organisatie in het leven geroepen.
Allemaal moeilijke stof voor de natuur- en scheikundigen onder ons. Waarschijnlijk een aantal nerds die jaloers waren op de PI-dag, die stukken bekender is dan de Mol. Voor meer informatie verwijzen wij u echter naar wikipedia, want wij snappen er geen mol meer van.
Koninkrijksdag valt gelijk en is te vergelijken met Naturalisatiedag. Op deze Dag vieren we in Nederland het tekenen van het koninkrijksstatuut. Koningin Juliana deed dat in 1954 (destijds de Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba, Curaçao en Sint Maarten).
De Rwandese genocide was één van de vreselijkste massamoorden uit de geschiedenis. Op 7 april wordt de slachtoffers van deze daad herdacht en wordt er stilgestaan bij hoe zulke gruwelijke evenementen kunnen ontstaan én uiteraard kunnen worden voorkomen.
Een nieuw jaar, een nieuw begin voor een volle agenda. Nationale, internationale en lokale Dagen worden weer volop in het leven geroepen dit jaar, door verenigingen, beroepsgroepen en organisaties, om aandacht te vragen over onderwerpen die voor zowel hen als de maatschappij van belang zijn.