Malaria is een tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Per jaar worden zo'n 300 tot 500 miljoen mensen ziek door de infectie, en sterven er zo'n 1 tot 3 miljoen mensen aan, grotendeels jonge kinderen. 90% van de gevallen komen voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, maar ook in andere tropische gebieden als India en Zuidoost-Azië en Brazilië.
Er is tot op heden geen vaccin voor malaria beschikbaar. Wel zijn er pillen, maar deze zijn (te) duur en hebben vaak heftige bijwerkingen. Wel werken wetenschappers wereldwijd aan een goed medicijn tegen de ziekte, en op Wereld Malariadag besteden we aandacht aan deze wetenschappers, en aan de mensen die zich inzetten om malariapatiënten te helpen. Ook proberen gezondheidsinstanties wereldwijd meer geld beschikbaar te krijgen voor malariabestrijding.
Je zou denken dat het recht op lichamelijke autonomie anno 2022 wel een gegeven zou zijn, maar voor vrouwen is dat recht nog verre van een zekerheid. We hebben het dan natuurlijk over abortus, dat in veel landen nog steeds onderwerp van discussie is.
Wereld Autismedag is in 2007 door een resolutie van de Verenigde Naties aangenomen als officiële VN-Dag. Op deze Dag zullen lidstaten van de Verenigde Naties aandacht besteden aan autisme, een hersenstoornis die tientallen miljoenen patiënten wereldwijd treft.
De Internationale Dag van de Beroerte is natuurlijk bedoeld om meer aandacht te vragen voor de gevaren van beroertes. Die komen namelijk veel te vaak voor en kunnen grote schade of zelfs de dood veroorzaken.