Iedere laatste zondag van januari staat de wereld stil bij patiënten van lepra, een medische zenuwaandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie, en verschillende delen van het lichaam kan beïnvloeden. Zo zijn sommige lepra-patiënten blind, of kunnen ze niet lopen. Lepra is in principe goed te behandelen, zeker in een vroeg stadium. Het is zelfs totaal te genezen als men er snel genoeg bij is. Echter, wanneer de ziekte in een vergevorderd stadium is, is behandeling vaak te laat en kan er permanente schade ontstaan.
Niet hier Lepra komt vooral voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, omdat daar de medische kunde nog niet toereikend of toegankelijk om iedereen van lepra af te helpen, en daar staan we op de ze Dag bij stil.
Leprazending Lepra Zending is de organisatie die het evenement in Nederland organiseert, alhoewel de Dag over de hele wereld wordt gevierd. Leprazending heeft voor organisaties allerlei informatiepakketten gemaakt. Ook is er onder andere een rapmusical gemaakt die bijvoorbeeld scholen of kerken kunnen gebruiken om mensen meer te leren over lepra.
Begin september vieren we de Dag van de Eerste Hulp. Deze Dag is door de ultieme eerstehulporganisatie in het leven geroepen: Het Rode Kruis. Deze internationaal opererende gezondheidsorganisatie zijn degenen die altijd als eerste ter plaatse zijn bij calamiteiten.
Niemand houdt ervan als er iemand in de bioscoop met een zak chips loopt te kraken. En smakken is voor de meeste mensen een vervelend geluid. Maar wat nu als je zó slecht tegen zulke omgevingsgeluiden kunt dat het je leven beïnvloedt?
Artsen en verpleegkundigen krijgen vaak (terecht) veel aandacht, maar als hun werk erop zit begint het genezingsproces van de patiënt pas echt. Revalideren van een ziekte of ongeluk kan lang duren, en de groep helpers die het dan oppakt zijn essentieel voor de patiënt.