Het is moeilijk inschatten waar de wereld zou zijn zonder geografische informatiesystemen. Nergens, denken wij. De GIS-technologie is een wetenschappelijke raamwork waarmee geografische data kan worden verzameld en geanalyzeerd. Handig voor lokale, regionale, provinciale, nationale en internationale overheden en bureau's en instanties die wat dan ook willen doen met de layout van hun land. Op 16 november staat deze meetmethode centraal. Het is dan de Internationale Dag van GIS.
Op Wereld GIS-Dag staan we stil bij hoe belangrijk dit Geographic Information System is en waar we het voor gebruiken. GIS wordt bijvoorbeeld ingezet om atlassen te maken, irrigatiesystemen aan te leggen, sportwedstrijden te regelen, en eigenlijk van alles te bestuderen en te categoriseren. Op de website, maar ook tijdens verschillende evenementen, kunt u meer leren over waar dit informatiesysteem precies wordt gebruikt en hoe u er zelf ook aan kunt bijdragen.
Al die informatie, inclusief wat GIS nu precies is, vindt u op GISday.com.
Deze Dag bestaat al sinds 1996. Toen richtte de International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS) een Dag op voor hun eigen beroepsgroep.
Het is een godswonder dat we onszelf nog niet naar de galemiezen hebben gebombardeerd, want de grootmachten van deze wereld hebben meer dan genoeg explosieve vuurkracht om de aarde wel 30 keer te vernietigen.
Ieder jaar vieren we ergens in september het bestaan van vrije computersystemen. Want open-source, dat is the way to go, vinden organistoren van Software Freedom International.