Zonder chocolade hadden wij het al lang opgegeven. IJs, Mars-repen, vla, of gewoon repen, chocolade is één van 's werelds meest geliefde voedselproducten, en dat mag best een eerbetoon krijgen. Dat doen we op 13 september tijdens Wereld Chocoladedag!
Op die Dag mag het eindelijk: ongegeneerd, onbeperkt, onbeangstigd en ongenadig veel chocolade naar binnen proppen. Calorieën kunnen die dag de klote krijgen, we vieren dan uitgebreid het bestaan van de lekkerste (en gezondste!) smaakmaker met kilo's cacao. Dat is het enige dat u hoeft te doen: op de bank een bak Ben & Jerry's naar binnen werken of uw hoofd onder zo'n kek founteintje houden.
De datum van 13 september is niet geheel toevallig gekozen, want dat is namelijk de geboortedatum van de vleesgeworden Willy Wonka, Mitch Herschey. Die is hier in Nederland wat minder bekend, maar geniet vooral in Amerika bekendheid als de naamgever van de populaire Herschey-chocoladereep. Ach, kan ons de reden ook schelen, we gaan gewoon genieten! Informatie vindt u op Wikipedia.
De kokosnoot. Je moet er van houden. Dit hoofdingrediënt van de Bounty is niet alleen populair onder toeristen die met hun luie kont op maagdelijk witte eilanden in West-Polinesië liggen, maar voor veel bewoners in de tropen is de uit de kluiten gewassen walnoot met melk een belangrijke bron van voeding én economisch gewin.
Nutella is het voedsel van de Goden, het enige broodbeleg dat onze verwende smaakpapillen nog maar een beetje kunnen waarderen, en voor sommige mensen de eerste keus op de vraag "als je één ding mocht eten voor de rest van je leven, wat zou het dan zijn?
Als Nederland een nationaal gerecht heeft, dan is het boerenkool. Een goede, stevige maaltijd, gemaakt voor en door de keiharde landarbeiders die hun koolhydraten nodig hebben na een koude dag op het land.