Ieder jaar op 4 januari, de verjaardag van Louis Braille, vieren we Wereld Brailledag. In 1824 introduceerde hij de zogenaamde Methode Van Geschreven Woorden en Muziek door het Gebruik Van Puntjes, Voor Het Gebruik Door Blinden. Logischerwijs noemt men dit in de volksmond het Braille-systeem, dat officiëel internationaal werd erkend als blindentaal in 1932.
Lastig systeem Bij het Braillesysteem worden puntjes in bepaalde patronen in het papier gedrukt. Door een combinatie van twee rijen van drie puntjes kunnen allerhande lettercombinaties worden gemaakt. Blinden en slechtzienden kunnen op die manier een boek of muziekstuk lezen door met hun vingers over de puntjes te glijden. Het is een ingewikkeld systeem, en er wordt ook wel gezegd dat het vrijwel niet te leren valt voor mensen die niet al sinds hun geboorte blind zijn, maar toch zijn er genoeg mensen voor wie de wereld van lezen toch weer toegankelijk is gemaakt.
Wereld Brailledag is dit jaar nog steeds op 4 januari, maar ook altijd de Interationale Brailleweek in. Meer informatie over de Dag zelf is onder andere op dit soort websites te vinden.
Migratie mag dan altijd wel onder een vergrootglas liggen, maar het feit blijft dat migratie voor miljoenen mensen kansen biedt op een beter leven, en zeg nou zelf, dat wil toch iedereen?
Bonjour, mes amis! Verder zullen we niet gaan, want ons middelbare-school Frans is niet wat het geweest was. Op 20 maart echter, oefenen wij hard! Dan is het namelijk de Internationale Dag Van De Francofonie, de benaming voor de Franse taal.
Inmiddels wordt de National Coming Out Day, die in Engeland is opgericht in 1988, al lang niet meer National. De Kom-Uit-De-Kast-Dag, zoals we de Dag vrij vertaald in het Nederlands noemen, wordt ook in ons land gevierd op 11 oktober.