De schrijver van dit artikel weet nog goed dat zijn vader vroeger bloed ging geven. Oei oei oei, wat een bloed. Het leek wel die scène uit The Shining!
Pas later besefte de schrijver dat het eigenlijk ging om een niets minder dan nobele, onzelfzuchtige daad. Vader gaf liters van zijn kostbare levensvloeistof voor het welbehagen van anderen in nood: Eerste-hulppatiënten, oorlogsslachtoffers, vampiers. Hij deed dat, omdat er mensen waren die er behoefte aan hadden, die het zelfs nodig hadden om te overleven. En vader gaf hen die kans. Een admirabel, gul gebaar. Zo gul, dat de schrijver vann dit artikel iedereen aanraadt om meer bloed te geven. En de Dag is ook bedoeld zodat al die mensen die ooit bloed hebben ontvangen, eens hun waardering voor laten blijken. Want vader heeft er nog nooit een bloemetje voor gehad! Dus wat zeggen we dan, bloedontvangers? Juist. Dank je wel.
De Dag vindt ieder jaar op 14 juni plaats: Dat is namelijk de geboortedatum van de uitvinder van de bloedgroep. Het thema van dit jaar is "Every blood donor is a hero." Daarmee wil de WHO laten zien dat iedereen gewoon bloeddonor kan worden!
Meer informatie over deze Dag is te vinden op de website van de WHO.
De Internationale Dag van de Beroerte is natuurlijk bedoeld om meer aandacht te vragen voor de gevaren van beroertes. Die komen namelijk veel te vaak voor en kunnen grote schade of zelfs de dood veroorzaken.
Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte die nog vooral voorkomt in derdewereldlanden. Het hondsdolheid-, of rabiësvirus, wordt doorgegeven door het bijten of likken door een dier dat het virus draagt - vaak een hond, een vleermuis of een aap.
Een aantal internationale organisaties, waaronder Nederland MD (Nederland) en VSN hebben 15 september uitgeroepen tot Wereld Myotonische Distrofiedag, afgekort Wereld MD-Dag.