De Nationale Boomfeestdag werd normaal gesproken ieder jaar gehouden op de derde woensdag in maart, ofwel om en nabij de eerste lentedag.Maar sinds de coronacrisis heeft de organisatie ervoor gekozen de Dag te beginnen aan de start van het bomenseizoen. Dat is dit jaar op 15 november. Op deze Dag probeert organisator Landelijk Comité Boomplantdag kinderen de waarden en functies van bomen laten inzien. Dat doen zij door naar lagere scholen te gaan en via leuke, interactieve natuurprojecten de kinderen allemaal een boom te laten planten. Uiteindelijk doel is om ieder kind tijdens zijn/haar schooltijd minstens één keer een boom te laten planten.
Vanaf 1980 wordt de Dag georganiseerd door de Stichting Nationale Boomfeestdag. Voorheen was dat het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer), die de Dag in 1975 voor het eerst begonnen.
Natuurrampen zijn hip. Ze zijn "in". Let op, we zeggen niet dat ze leuk zijn hoor. Alleen wel dat ze blijkbaar populair zijn. Want de laatste tijd vinden er veel plaats.
Hier in Nederland is een boswachter vooral een veredelde parkbeheerder. Niet dat je geen werk hebt aan de aangeharkte boomperken die in ons land voor bos doorgaan, maar in veel landen zoals in Afrika zijn boswachter niet alleen essentiële ecobeheerders maar ook dierenbeschermers.
Echte bossen heb je in Nederland niet echt. Het handjevol nationale parken hier zijn hooguit goedbeheerde wildparken, maar een echt bos kun je die nauwkeurig aangeplante hectares bomen niet noemen.