Als mannen en vrouwen écht gelijk behandeld zouden worden, dan zou ieder werkveld 50-50 verdeeld moeten zijn tussen de seksen. In de wetenschap is dat helaas verre van het geval. Onderzoekers zijn voor het overgrote merendeel nog mannen. Daardoor loopt de wetenschap veel risico's op bias, mist het belangrijke input, en zijn er geen gelijke kansen. Dat kan beter, dachten de Verenigde Naties, die 12 februari uitroepen tot Internationale Dag voor Vrouwen (en Meisjes) in de Wetenschap.
Tijdens deze Dag staan we stil bij de problemen waar vrouwen tegenaan lopen als zij de wetenschap in willen. In het Westen is er vaak last van soms onbedoelde seksediscriminatie, of juist van een machocultuur waarin vrouwen zich minder veilig voelen. In veel andere landen worden vrouwen cultureel of zelfs bij wet niet geacht de wetenschap in te gaan. Tijdens de Internationale Dag voor Vrouwen in de Wetenschap komen die problemen aan bod via voorlichting, en wordt er gekeken naar oplossingen.
De Dag vindt ieder jaar op dezelfde datum plaats. Meer informatie is te vinden op de website van de VN.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag voor Vrouwen in de Wetenschap!
Foto's maken is de laatste jaren voor iedereen bijzonder toegankelijk geworden. Zijn het niet de immer dalende prijzen van camera's, dan zijn het wel de steeds betere camera's die we in telefoons stoppen.
Wetenschap en de zoektocht naar de waarheid zijn van levensbelang voor de mens. Hoe lang hadden we ziek moeten blijven zonder penicilline of zelfs het coronavaccin, hoeveel harder hadden we moeten werken zonder de stoommachine en hoe donker waren de dagen geweest zonder de gloeilamp?
U staat er misschien niet altijd even hard bij stil, maar "normalisatie" is wat onze levens een heel stuk makkelijker maakt. Vooral de transportwereld vaart wel bij normalisatie, wat betekent dat alle producten een beetje standaard hebben zodat de hele wereld er iets mee kan.