30 juni

Internationale Dag van het Parlementarisme

30 juni - 83 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Internationale Dag van het Parlementarisme

Categorie:
190-bank Overheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Het gaat niet zo goed met de democratie in de wereld. Ooit vooraanstaande landen zoals Amerika vervallen in een autocratie, en laten we vooral niet doen alsof Nederland veel beter is met donkerbruine partijen zoals FvD of BBB die weinig ophebben met het democratisch proces. De Verenigde Naties willen op 30 juni één belangrijk strijdmiddel tegen de fascistische drek in de schijnwerpers zetten: het parlement. Dat gebeurt tijdens de Internationale Dag van het Parlementarisme.

Op deze Dag staat het democratisch proces centraal, maar in tegenstelling tot de Internationale Dag van de Democratie draait deze Dag specifiek over het vormen van een parlementaire macht, de tegenmacht die de regering controleert, wetgeving kan aanpassen en bijsturen, en goed kan keuren. Het concept van een Eerste en Tweede Kamer heet in andere landen anders, zoals het Amerikaanse Congres en de Senaat, maar de bouwstenen blijven hetzelfde en krijgen op 30 juni van de VN meer aandacht.

Op deze Dag komt onder andere het jaarlijkse Global Parliamentary Report van de VN uit. Daarin schrijft de VN hoe het staat met parlementarisme in de wereld en wat het wil doen dat in de toekomst te versterken. De datum van 30 juni is gekozen omdat op die dag in 1889 de Inter-Parlementaire Unie is opgericht.

Meer informatie over deze Dag vindt u op de website van de Verenigde Naties.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van het Parlementarisme!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Solidariteit
20 december
Solidariteit is een ruim begrip, maar dat is deze Dag ook. Op de Dag van de Solidariteit herinneren de Verenigde Naties de wereld aan de diversiteit die er onder volken bestaat, maar hoe we toch allen één zijn, en solidariteit met elkaar helpt ons daaraan herinneren.

Internationale Dag tegen Politiegeweld
15 maart
Op 15 maart 1997 werd de Internationale Dag Tegen Politiegeweld opgericht door het Canadese "Montreal Collective Opposed to Police Brutality" als een actiedag tegen onnodig geweld door de sterke arm der wet.

Internationale Dag van de Industrialisering van Afrika
20 november
In 2001 (hoewel sommige bronnen 1990 als beginjaar adopteren) riepen de Verenigde Naties 20 november uit tot de Internationale Dag voor de Industrialisering van Afrika, het "vergeten continent".

30
juni

30 jun

Komende Dagen
Wereld Neushoorndag
Wereld Neushoorndag
22 september
Wereld Bidag
Wereld Bidag
23 september
Deze site gebruikt Cookies.