30 juni

Internationale Dag van het Parlementarisme

30 juni - over 67 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van het Parlementarisme

Categorie:
190-bank Overheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Het gaat niet zo goed met de democratie in de wereld. Ooit vooraanstaande landen zoals Amerika vervallen in een autocratie, en laten we vooral niet doen alsof Nederland veel beter is met donkerbruine partijen zoals FvD of BBB die weinig ophebben met het democratisch proces. De Verenigde Naties willen op 30 juni één belangrijk strijdmiddel tegen de fascistische drek in de schijnwerpers zetten: het parlement. Dat gebeurt tijdens de Internationale Dag van het Parlementarisme.

Op deze Dag staat het democratisch proces centraal, maar in tegenstelling tot de Internationale Dag van de Democratie draait deze Dag specifiek over het vormen van een parlementaire macht, de tegenmacht die de regering controleert, wetgeving kan aanpassen en bijsturen, en goed kan keuren. Het concept van een Eerste en Tweede Kamer heet in andere landen anders, zoals het Amerikaanse Congres en de Senaat, maar de bouwstenen blijven hetzelfde en krijgen op 30 juni van de VN meer aandacht.

Op deze Dag komt onder andere het jaarlijkse Global Parliamentary Report van de VN uit. Daarin schrijft de VN hoe het staat met parlementarisme in de wereld en wat het wil doen dat in de toekomst te versterken. De datum van 30 juni is gekozen omdat op die dag in 1889 de Inter-Parlementaire Unie is opgericht.

Meer informatie over deze Dag vindt u op de website van de Verenigde Naties.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van het Parlementarisme!
Verwante Dagen

Antillendag
21 oktober
Natuurlijk is de Nationale Dag van de Antillen onmisbaar voor ons overzicht; de eilandengroep hoort immers bij het Koninkrijk der Nederlanden,. En waarom zouden we Koningsdag wel vieren, maar de Caribbische equivalent niet?

Internationale Dag ter Bestrijding van Drugs
26 juni
Drugs are bad, kids! Dat vinden ten minste de VN. Zij hebben daarom in 1987 de Internationale Dag Tegen Drugs(handel) opgericht, een Dag waarop overheden en andere organisaties wereldwijd samenwerken om drugs en drugshandel de wereld uit te helpen.

Internationale Dag van de Coöperatieven
6 juli
Iedere eerste zaterdag van juli is het de Internationale Dag van de Coöperatieven, een Dag die is opgericht door de International Co-operative Alliance (ICA) in 1923 - daarmee is dit vooralsnog de oudste Dag op onze website!

Deze site gebruikt Cookies.